„Nebojím se a nepodlehnu.“ Šlechtová před novináři sršela elánem a vyjmenovala, co vše ve funkci stihla

25.05.2018 17:29

REPORTÁŽ Některá média o ministryni obrany Karle Šlechtové tvrdí, že od svého nástupu do úřadu zastavuje pro armádu důležité zakázky a zpomaluje akviziční proces. Realita je ale taková, že za téměř šest měsíců ve funkci podepsala 3500 smluv a krom toho rozjela 30 strategických zakázek v hodnotě 13 miliard korun. Šéfka resortu obrany to v pátek řekla novinářům s tím, že to považuje za velký úspěch.

„Nebojím se a nepodlehnu.“ Šlechtová před novináři sršela elánem a vyjmenovala, co vše ve funkci stihla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová

Během setkání s médii listovala Karla Šlechtová obřím sešitem, kde byl kompletní seznam oněch tří a půl tisíce podepsaných kontraktů přesně vypsán. Při prezentaci enormně dlouhého seznamu smluv neskrývala nadšení. Pokud by se smlouvy vyskládaly za sebe na zem, dalo by to na několik kilometrů.

Krom jiného jde o miliardovou zakázku na nákup balistických přileb nebo vojenské obuvi. Jen do konce letošního roku by mělo být dodáno 4 tisíce přileb. V případě tohoto vybavení se podle jejích slov oproti původním předpokladům povedlo vyjednat i mnohem výhodnější cenu. Původně měly být helmy dodány za cenu 20 tisíc korun za kus. „Po mých intervencích u dodavatele jsme dosáhli ceny zhruba 8 a půl tisíce korun za kus, což je velice dobrá cena,“ řekla ministryně.

„Ministerstvo obrany jede naplno, bez ohledu na to, že je vláda v demisi,“ uvedla v úvodu setkání s novináři Šlechtová s tím, že řeší veškeré problémy, které v resortu po svém příchodu objevila. Zdá se také, že mimořádně dobře funguje její spolupráce s novým náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, jehož vybrala místo generála Bečváře, který odešel do důchodu.

Dále bude dodáno asi 160 tisíc různých typů vojenské obuvi. Podepsána je i smlouva na dodávku balistických vest, do roku 2020 by měla armáda získat 5 a půl tisíce vest. „Letos budeme vypisovat zakázku na maskáče za 600 milionů. Mým cílem je, aby se v budoucnu o výstroji vůbec nemluvilo a aby bylo automatické, že sklady jsou plné,“ konstatovala ministryně obrany.

Hodlá podle svých slov změnit i ministerský rozkaz, který stanovuje, na jaké množství výstroje mají vojáci nárok. „Je nepřijatelné, aby voják měl nárok pouze na dvě trika za rok,“ dodala pro ilustraci.

„V dalším půlroce chystám zadat zhruba 40 velkých investic v hodnotě 90 miliard,“ sdělila ministryně. Z jejích slov bylo znát nadšení a chuť v práci pokračovat bez ohledu na kampaň, které v uplynulých týdnech čelila.

Řeč ale nebyla pouze o akvizicích. Ministryně zveřejnila čísla, kolik nových vojáků armáda nabrala. „Od prvního ledna letošního roku do stávající doby jsme přijali 870 vojáků a dalších 420 lidí si podalo žádost o přijetí,“ řekla Šlechtová. Vedle armádních profesionálů dále značně narůstají aktivní zálohy. Od začátku roku jde o více než 700 nových zájemců.



Novináři se ptali pochopitelně i na mediálně známé zakázky, především chystaný nákup víceúčelových vrtulníků a izraelských radarů. V obou případech se jedná o věci, které prošetřuje vojenská policie. U radarů bylo nalezeno mnoho extrémně závažných pochybení a v té souvislosti bude Šlechtová vypovídat na vojenské policii. Jde o zakázku, kterou chystal předchozí ministr Stropnický. Ministryně především konstatovala, že veškerá problematická zjištění ve věci nákupu radarů nepochází od ní, ale jde o zjistění Vojenského zpravodajství. Vše je v utajovaném režimu a zprávu má od konce ledna k dispozici i premiér Babiš.

Ohledně vrtulníků ministryně před novináře přinesla obsáhlý dokument, kterým prokázala, že skutečně žádnou zakázku nebo tendr na nákup vrtulníků nezastavila. Žádná soutěž totiž vypsána nebyla a šlo skutečně pouze o tzv. marketingový průzkum, kdy za Stropnického byl dva roky „zkoumán trh“ a nic jiného se prakticky nestalo. Šlechtová hodlá dát celý proces do pořádku a vypsat zakázku co nejdříve.

Staré vrtulníky totiž armádě komplikují život. Jsou sovětské výroby a teď Ministerstvo obrany složitě řeší nákup originálních náhradních dílů, které lze získat jen v Rusku, a je prý otázkou, zda nákup dílů za půl miliardy nezkomplikují stále platné protiruské sankce.

Závěrem ministryně novinářům prozradila, že v posledních asi pěti týdnech byla sledována a vojenská policie, která ji chrání, dokonce jednoho člověka zadržela. Může to prý souviset s mimořádně silnými lobbistickými tlaky či zájmy v případě velkých zakázek. „Ničeho se nebojím a lobbingu nikdy nepodlehnu,“ řekla s přesvědčivým výrazem Karla Šlechtová.

V brzké době se navíc chystá za prezidentem Milošem Zemanem. Vedle zakázek a problémů s nákupem izraelských radarů hodlá ministryně s vrchním velitelem ozbrojených sil probrat možné nové zahraniční angažmá českých vojáků. Uvolnilo se totiž místo na misi OSN v Libanonu a po našich vojácích i s technikou je značná poptávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…