Armáda nakoupí 90 obrněnců

23.12.2009 18:29

Ministerstvo obrany podepsalo kontrakt na devět desítek obrněných vozidel od firmy Iveco.

Armáda nakoupí 90 obrněnců

Podle smlouvy mezi ministerstvem obrany a firmou Praha-Export nakoupí česká armáda v letech 2010 až 2013 devadesát lehkých obrněných vozidel za více než 3,6 miliardy korun. Česko nákup realizuje společně se Slovenskem.

"Vozidla určitě potřebujeme, abychom zvýšili bezpečnost vojáků v misích," řekl pro ČTK předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím z ODS. Smlouvu naopak kritizoval sociálnědemokratický místopředseda výboru Antonín Seďa, kterému vadí, že nákup proběhl bez výběrového řízení. "Lehkých obrněných vozidel je více druhů od různých výrobců. V takovém případě může cenu určit pouze výběrové řízení, které vyhodnotí nejlepší nabídku i z hlediska ceny," uvedl Seďa pro ČTK.

Lehká obrněná vozidla Iveco M65E by podle armádních plánů měla nahradit část původně požadovaných obrněnců typu Pandur II a zároveň také doplnit počty kolových obrněných vozidel u mechanizovaných brigád české armády.

S nasazením nových vozidel se podle vyjádření ministerstva obrany počítá i pro potřeby česko-slovenské jednotky Battlegroup budované v rámci Evropské unie.

S tím ale Antonín Seďa nesouhlasí. "Battlegroup nemá být nasazena," řekl místopředseda branného výboru. "Je otázka, zda má být takový nákup učiněn v nynější době a v takovém množství," dodal na závěr. Podle Jana Vidíma je volba vozidel a jejich množství čistě věcí české armády.

Součástí kontraktu jsou offsetové programy ve výši 100 procent, z toho 20 procent by ve formě přímých zakázek mělo být určeno ve prospěch domácího obranného průmyslu. 

Chybí výběrové řízení

Kritici nákupu varují před zbytečnými výdaji v době ekonomické krize a upozorňují na údajně netransparentní výběr transportérů. Nynější dodávka neprošla výběrovým řízením, důvodem byla podle dřívějšího vyjádření ministra obrany Martina Bartáka snaha o co nejrychlejší dodání transportérů.

Většina pořízených vozidel, konkrétně 72, ponese kromě jiného bojového vybavení i těžký kulomet, tím bude vyzbrojeno také 7 velitelských transportérů. Dalších 11 obrněnců plánuje armáda používat k bojové podpoře.

Zbraňové věže k posledně jmenovaným strojům vzniklo v česko-slovenské spolupráci společností firem VOP-26 Šternberk a EVPÚ Nová Dubnica. 

Podle týdeníku Euro ministerstvo obrany nakoupilo tři obrněné transportéry Iveco již letos v srpnu, měly nahradit vozidla zničená při nasazení v Afghánistánu. Česká republika doposud využívala 18 transportérů této značky, a to převážně v zahraničních operacích.

Foto: armyrecognition.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …