Úředník upozornil na korupci, ministerstvo jej žaluje

24.02.2010 14:02

Robert Bochníček před čtyřmi lety upozornil na korupci na Ministerstvu obrany a ve Vojenských ubytovacích a stavebních správách, kde byl ředitelem. Teď ho ministerstvo žaluje.

Úředník upozornil na korupci, ministerstvo jej žaluje

V roce 2007 Robert Bochníček veřejně vystoupil v médiích s tím, že mu za získání zakázky nabídl podnikatel úplatek ve výši 1,5 miliónu korun. Veřejnou soutěž na opravu klatovských kasáren, které se úplatek týkal, tehdy zastavil. Byla podle něj o 20 milionů nadhodnocená.

Za pravdu mu dala protikorupční policie, která na základě zmanipulovaných zakázek za více než miliardu korun obvinila ze zločinného spolčení asi 35 lidí. Bochníček tehdy nebyl obviněn, vystupoval v kauze jako svědek.

Trest se mu ale nevyhnul. Jeho nadřízení ho nejdříve přeložili na jiný post a později mu dali výpověď. V současnosti se brání rok staré žalobě.

Ministerstvo jej žaluje

Ministerstvo po něm požaduje náhradu škody ve výši 145 tisíc korun, která měla vzniknout kvůli jeho podpisu na dodatku ke smlouvě z roku 2005. Šlo o údržbu a úklid armádních pozemků a objektů.

Podle ministerstva Bochníček svým podpisem porušil rozpočet a vnitřní předpisy a také zákon o veřejných zakázkách, protože na zakázku upravenou dodatkem nevyhlásil zadávací řízení.

Bochníček to u soudu odmítl. Veřejná soutěž na zakázku i příprava smlouvy včetně dodatku podle něj proběhly v létě 2005.

"Nastoupil jsem do funkce až 1. listopadu a to už byla tato věc dávno hotová. Byla mi předložena k podpisu smlouva s tím, že už je to vysoutěženo a připraveno," obhajoval se Bochníček na serveru Novinky.cz, který o případu informoval.

Foto: vrtulnik.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…