ČR sice nebude mít radar, jeho informační centrum ale možná ano

18.04.2010 14:42

Poté, co USA změnily svou obrannou strategii a upustily od plánu vybudovat v Česku protiraketový štít, se uvažuje o spolupráci v podpůrné oblasti.

ČR sice nebude mít radar, jeho informační centrum ale možná ano

Česko by se do protiraketového štítu USA mohlo zapojit tím, že by se podílelo na práci jeho velitelství a na svém území by hostilo jakési informační centrum tohoto systému. V nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl šéf české diplomacie Jan Kohout. Podle něj již Praha vyjádřila o vybudování střediska zájem.

Podle Kohouta existuje několik možností, jak by se česká armáda mohla podílet na novém systému, který má být pod správou NATO. Otázkou tak je, zda by na českém území mohly být rozmístěny například menší radary či ochranné střely, pokud by se s nimi ve štítu počítalo. O tom se ale podle šéfa resortu zahraničí nyní nejedná.

Více možností 

"Možností je více. Vyjádřili jsme zájem být ve velitelských strukturách," dodal ministr. Přes informační středisko by podle něho procházely informace, co se kde ve světě děje a zda například z Íránu neletí do Evropy nebo do USA útočné rakety.


Podle původních plánů, které Washington po nástupu prezidenta Baracka Obamy zrušil, měl v Česku stát protiraketový radar. Spojené státy ale nyní vytvářejí jiný systém, takže tato varianta už neplatí. Ministr obrany Martin Barták před časem řekl, že by v Česku mohly být součásti systému včasného varování před případným nepřátelským raketovým útokem.

Více čtěte: 

Radar nebude. Levice oslavuje, pravice varuje 

Foto: mediafax 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…