Zbavil jsem zemi Paroubka a Topolánek mě popravil, lituje Langer

03.06.2010 9:07

Za své největší úspěchy považuje odcházející poslanec ODS Ivan Langer otevření svazků StB, vstup Česka do Schengenu, projekt CzechPoint a personální zeštíhlení resortu vnitra.

Zbavil jsem zemi Paroubka a Topolánek mě popravil, lituje Langer

Ivan Langer po čtrnácti letech ve vysoké politice odchází do advokacie. Osudným se mu stali letošní parlamentní volby, kde ho voliči preferenčními hlasy zbavili poslaneckého mandátu. Vinu na tom podle Langera nesou hlavně média.

„Když vás lidé osobně neznají a dnes a denně čtou, že Langer je nějakej divnej, tak to musí nějak zafungovat," vysvětlil v rozhovoru pro deník MF Dnes. Dodal, že sociální demokraté proti němu před volbami zorganizovali negativní kampaň, která se na jeho propadu také značnou měrou podílela.

Paroubka jsem zastavil

I přes mimořádně špatný výsledek ODS, která získala o 834 tisíc voličů méně než v letošních volbách, označil Ivan Langer jím vedenou kampaň strany za úspěšnou. Šlo mu hlavně o to, aby se volby staly referendem o předsedovi konkurenční ČSSD Paroubkovi, což se prý povedlo.

Langer se během rozhovoru pro Mladou frontu Dnes vyjádřil i k osobám lídrů občanské demokracie. Nynějšího prezidenta Klause označil za silnou osobnost s pevnou vizí, to druhé podle Langera chybělo dalšímu předsedovi v pořadí, Mirku Topolánkovi. Současného šéf strany Nečase zatím Ivan Langer hodnotit nechtěl, záleží na tom, jaký tým si kolem sebe vybuduje.

Topolánek mi dluží omluvu

Když Mirek Topolánek před časem skládal funkci předsedy občanských demokratů, tak požadoval, aby společně s ním skončil i právě Ivan Langer. „Člověk, který verbálně bojoval proti kmotrům a velrybářům, se neváhal s nimi spojit, aby popravil mě, který mu byl do poslední chvíle věrný," vyjádřil své zklamání exministr vnitra Langer. Očekává proto od svého bývalého šéfa omluvu.

Během rozhovoru zhodnotil odcházející politik i svou kariéru na ministerském postu. Rozhodně obhajoval svou reformu policie, po které řady strážců zákona opustilo mnoho zkušených vyšetřovatelů, včetně známého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho.

Policii jsem pozvedl

Zde se Ivan Langer hájil tvrzením, že po nástupu jím jmenovaného nového ředitele útvaru Šlachty výrazně stoupla objasněnost vyšetřovaných kauz. Následně důrazně odmítl tvrzení některých policistů, že personální výměny v útvaru provedl jen proto, aby zabránil vyšetření některých případů.

Ivan Langer by nyní chtěl pracovat jako advokát, nicméně stále zůstává členem ODS, kde by rád očistil své jméno. Svou „rodnou" partaj považuje stále za velice silnou a perspektivní, od nových stran, jako jsou Věci veřejné či TOP 09, očekává zklamání.

Čtěte také:
Langerovi se zhroutil svět. S pádem nepočítal

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…