Lobbisté se snaží zasahovat do hospodaření státu, tvrdí BIS

23.06.2010 15:41

Bezpečností informační služba ve zprávě za uplynulý rok varuje před snahami podnikatelských a lobbistických skupin získat vliv nad důležitými rozhodnutími při správě státního majetku.

Lobbisté se snaží zasahovat do hospodaření státu, tvrdí BIS

Pod tlakem nejrůznější lobby jsou dle tvrzení tajné služby například Lesy české republiky. Státní podnik tuto informaci popírá. "Spekulace o ovlivňování záležitostí LČR lobbistickými skupinami a konkrétní hypotézy z toho dedukované jsou neopodstatněné a jsou pouhými nepodloženými spekulacemi, které nemají racionální a věcný základ," řekl pro ČTK mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Privatizaci ČSA zmařilo špatné hospodaření firmy

BIS zaznamenala i pokusy o manipulování obří ekologickou zakázkou či náznaky korupce v případě Správy železniční dopravní cesty. Tajná služba ve zprávě rovněž komentuje nepovedenou privatizaci Českých aerolinií, kterou podle agentů způsobila špatná finanční situace společnosti. Navíc je tato firma prý objektem zájmu různých skupin, které se snaží si připravit co nejlepší pozici v případě případné privatizace.

"Mezi jejich časté aktivity patřilo ovlivňování personálního obsazování managementu a vrcholných orgánů těchto společností. Díky tomu měly větší prostor pro získávání interních firemních informací," uvádí BIS. 

Firmy při manipulování veřejných zakázek spolupracují

Tajná služba rovněž potvrdila trend, kdy stavební firmy ucházející se o veřejnou zakázku koordinují výši nabídek, které podávají. "Cílem je vytvořit zdání konkurenčního prostředí a zakrýt předem uzavřené dohody o vítězi tendru," tvrdí kontrarozvědka. Například zaměstnanci výše zmíněné Správy železniční dopravní cesty několikrát jednali ve prospěch konkrétních firem.

Stranou zájmu bezpečností agentury nezůstaly ani snahy loterijních společností krátit částku odváděnou na charitu či jiné prospěšné činnosti skrze nastrčené společnosti.

Sazka úmyslně krátí příspěvky na sport

"Výpadek financí se v roce 2009 projevil zejména ve sportu. Sazka, která má odvádět část svých výnosů na sportovní činnost, těmito prostředky splácí dluh za výstavbu multifunkční haly," stojí ve veřejné části zprávy. 

Kvůli všem zmíněným jevům dochází podle BIS k oslabování státní správy, vyvádění financí z veřejných rozpočtů a k pokřivení podnikatelského a konkurenčního prostředí.

Nejdřív zruinovat a pak levně koupit

Některé strategické podniky hospodaří neefektivně v důsledku chybných rozhodnutí managementu, nedostatečné činnosti dozorčích rad nebo zadávání zakázek bez výběrových řízení a netransparentním způsobem, což vytvářelo možnosti pro přidělování zakázek firmám spjatým s vedením těchto společností. "Některé podnikatelské a vlivové skupiny usilovaly o účelové snižování hodnoty podniku před budoucí privatizací," napsala BIS. 

Čtěte více: 

ČSA převedou odbavení letadel do dceřiné firmy

Senát projedná novelu loterijního zákona. Sazka a sportovní svazy protestují

Přesuneme své sídlo do zahraničí, hrozí Sazka

BIS tvrdí: Sazka ovlivňovala funkce na ministerstvu

Lesy ČR vydělaly o miliardu více než loni

Foto: ods.cz

reklama

autor: jac

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…