Vzrostl zájem o poválečné masakry Němců, čeští politici však mlčí

19.08.2010 8:33

Lidé postavili kříž na místě masového hrobu německých civilistů zavražděných u Dobronína v roce 1945. Ačkoli se o případu se celá léta jen mlčelo, nyní se stal předmětem zájmu nejen policie a archeologů, ale také médií a rakouských politiků.

Vzrostl zájem o poválečné masakry Němců, čeští politici však mlčí

Třímetrový dřevěný kříž vyrostl v úterý v Dobroníně na Jihlavsku, tedy v místě, kde bylo v roce 1945 hromadně pochováno asi patnáct Němců určených k odsunu. Policisté spolu s archeology se případu začali věnovat teprve nyní. Průzkumy potrvají pravděpodobně do zítřka. Zatím se odborníkům podařilo nalézt ostatky celkem šesti lidí.

Oficiálně neexistující masové hroby

Případy odhalení poválečných hrobů jak německých vojáků, tak civilistů na českém území, jsou velmi podobné. Dosud se jimi lidé ani média příliš nezabývali.

Přestože se v poslední době zájem o problematiku zavražděných Němců v české společnosti zvýšil a došlo zároveň k odkrytí mnoha míst, kde byla nalezena řada ostatků z poválečné doby, v České republice se oficiálně žádné masové hroby nenacházejí.

„Celé roky se paradoxně nikdo nezabýval otázkou, kam ty desetitisíce zabitých německých civilistů vlastně zmizely," uvedl pro Lidové noviny David Vondráček, který pro Českou televizi v loňském roce natočil dokument Zabíjení po česku.

O hroby se zajímají média, Rakušané i Němci. Čeští politici ovšem mlčí

Vondráček vidí nový zájem o masové hroby Němců ve spolupráci pozůstalých obětí, kteří mají zájem o odkrytí ostatků svých příbuzných či novým zájmem mladých lidí. Ti také stojí za postavením kříže u Dobronína.

„Ta změna je vnímána většinou velmi pozitivně, ovšem podivné se mnoha Rakušanům zdá, že se k posledním odhalením masových hrobů a masakrů na německých civilistech vůbec nevyjadřují čeští politici. Jako by o ničem nevěděli," připomíná šéfredaktor hornorakouského deníku Neues Volksblatt Manfred Maurer.

Související:

Die Presse je rozhořčen. Nad zločinem v Dobroníně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…