John vymyslel, jak citlivá data dostat k auditorům. Exministři se obávají úniků

01.12.2010 17:01

Vlnu opovržení a přirozeného odporu vyvolal příkaz ministra vnitra Radka Johna, kterým se minulý týden odhodlal k uskutečnění forenzního auditu policejního prezidia a generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Policejní prezident Oldřich Martinů se obával možného zneužití citlivých dat, jelikož výběrové řízení na audit vyhrála soukromá agentura Ernst & Young.

John vymyslel, jak citlivá data dostat k auditorům. Exministři se obávají úniků

Zástupci obou stran nakonec dospěli k uspokojivé dohodě. Která ovšem bývalé ministry vnitra stejně nechává na pochybách o bezpečnosti a důvěryhodnosti celého auditu.

Naše budova, naše počítače

Skoro týden trvalo než se zástupci policejního prezidia a společností Ernst & Young domluvili na podmínkách auditu. "Došlo ke shodě mezi vedením policejního prezídia a auditorskou firmou v otázce požadovaného poskytnutí souboru osobních dat pracovníků policejního prezídia," sdělila redakci tisková mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Obě strany došly k lišáckému řešení.

"Auditorské firmě bude poskytnuta potřebná součinnost, aby mohla porovnat požadovaná data pomocí výpočetní techniky přímo v budově Policejního prezídia ČR. Účel auditu tak bude naplněn, aniž by osobní data pracovníků opustila policejní půdu," uklidňuje Bednarčíková.

Měl to řešit kontrolní úřad

Přestože dohoda vypadá na první pohled bezpečně, určité pochybnosti přesto budí. "Já bych to rozhodně neřešil externím auditem, hlavně mi to ani nepřijde jako audit, jako spíše finanční kontrola. Pan John se snaží někoho z něčeho usvědčit," argumentuje pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Bublan by řešil celou kontrolu personálním a procesním auditem. "Nechal bych to provést NKÚ, nemáte prostě 100procentní jistotu, že ta data neuniknou," dodal Bublan.

Vyfotí monitor a půjdou

Verze číslo dvě připadá schůdnější i zástupcům Transparency International (TI). "No je to určitě lepší řešení, než původní návrh, kde by se přenášela data na soukromou půdu. Nejsem sice odborník na počítačovou bezpečnost a nevím, jak je zajištěna policejní síť, nicméně měl by tam být trvalý dohled. Vždycky někdo může vytáhnout foťák a vyfotit monitor, a to už nedohledáte," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek z TI zabývající se tématikou policie, justice, klientelistických skupin a organizovaným zločinem.

Za málo peněz, málo muziky

Výhrady o smysluplnosti a důvěryhodnosti auditu má i další exministr vnitra Martin Pecina (ČSSD), kterého se ParlamentníListy.cz dotázaly. "Pokud chce Radek John provést audit, forenzní audit u organizace, která hospodaří s 35 miliardami ročně, tak musí několik let nazpět. A aby ten audit měl smysl, nestál by 1,3 milionu, ale desítky milionů," konstatuje pro redakci Pecina, který by se nezdráhal použít soukromou agenturu kdekoli jinde, ale nikdy ne v případě policie. "Ta data prostě podléhají utajení a jakmile budou v rukou neprověřeného subjektu, ztrácí utajenost. Nota bene je tam celá řada tajných útvarů, o kterých ani veřejnost neví, že existují," zakončil exministr.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…