John: Nového policejního šéfa vybere komise. Budou tam i zástupci stran

22.12.2010 15:54

Ministr vnitra nemá zatím v rukávu žádné jméno, žádnou osobu, která by v postu šéfa policie nahradila odcházejícího Oldřicha Martinů. Kvůli tomu ale sestaví výběrovou komisi a ta provede naprosto transparentní výběrové řízení.

John: Nového policejního šéfa vybere komise. Budou tam i zástupci stran

Ve výběrové komisi budou podle Johna zástupci ministerstva vnitra, police, odborů a všech parlamentních demokratických stran. „Jejich doporučení budu plně respektovat," uvedl k tomu ministr na krátkém brífinku. 

Nový policejní prezident podle něj musí být schopný krizový manažer.

John za práci, kterou Martinů ale ve funkci odvedl, veřejně poděkoval. „Vnímám jeho odchod jako možnost k hlubším změnám," uvedl. Na druhou stranu ale Martinů zkritizoval: podle něj neuměl nastavit v policii dostatečné priority a neměl také ten správný tah k provedení transformačních kroků. "Odcházejícímu policejnímu prezidentovi jsem v posledních měsících vyčítal řadu věcí, například nedostatečný důraz při prosazování priorit této vlády. Soulad jsme nenacházeli ani při plánování některých transformačních a restrukturalizačních kroků," podotkl.

„Pan Martinů má mou plnou podporu, pokud se bude ucházet o post v diplomatických službách. Zatím ale zůstane ve služebním poměru policie," zmínil.

Na výčet požadavků na nového prezidenta musel mít papír

Podle Johna bude muset splňovat nový policejní prezident čtyři kritéria. „Musí to být odborník na bezpečnostní problematiku, musí mít jasnou vizi o tom, kam by police měla směřovat, musí mít v sobě zodpovědnost za vnitřní bezpečnost země, měl by to být schopný manažer, který by se uměl poprat s klesajícím rozpočtem pro policii a i přes to ji uměl ekonomicky stabilizovat a také by měl být nezávislou osobou, která bude mít podporu napříč politickým spektrem, schopná odolat politickým tlakům a garantující nestranné a bezchybné fungování policie," dodal John s tím, že by takovému jedinci neměla chybět ani vysoká osobní integrita, jehož morální profil bude garancí toho, že poroste důvěra ve vedení policie jak ze strany veřejnosti, tak samotných policistů
    

Své prohlášení ministr vnitra přečetl z papíru, přičemž nebyl ochotný odpovídat na žádné otázky novinářů.

Martinů byl u Klause, poté řekl, že odejde

Policejní prezident dnes dopoledne absolvoval schůzku na pražském Hradě s prezidentem Václavem Klausem. Poté uvedl, že se rozhodl rezignovat, z funkce odejde prý ke konci roku. "V hlavě se mi toto rozhodnutí honilo delší dobu, ale to základní rozhodnutí jsem učinil dnes po schůzce s prezidentem republiky, " poznamenal k tomu Martinů.

V postu měl skončit údajně na základě dohody koaličních stran uzavřené u Klause na pražském Hradě před úterním hlasováním o nedůvěře vládě. Na jeho odchodu trvaly Věci veřejné (VV).

Nový šéf policie by vydržet déle než jedno volební období

Poradce ministra vnitra Jan Kubáček před časem zmínil, že příští policejní prezident by měl dosáhnout stability doživotních šéfů amerických služeb CIA nebo FBI a ve funkci vydržet déle než jedno volební období. Z toho důvodu by měl vzejít z co nejširší politické shody, zároveň by měl mít i podporu policejních odborů a dalších expertů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…