Šéf Zemanovců poděkoval Johnovi a poslal ho "šmírovat" zpět na Novu

21.01.2011 5:24

Vratislav Mynář, předseda Strany práv občanů, vytknul ministrovi vnitra Radku Johnovi prakticky všechny jeho dosavadní kroky. Prostřednictvím médií mu pak poděkoval a požádal ho, aby se vrátil k tomu, co umí. Prý ke šmírování jiných v televizi.

Šéf Zemanovců poděkoval Johnovi a poslal ho "šmírovat" zpět na Novu

Úvodní kritika šéfa Zemanovců mířila na profesně citlivá místa Radka Johna. Podle Mynáře nezná problematiku bezpečnosti a veřejné správy, nedisponuje potřebným vzděláním a zkušenostmi s řízením. Zato se prý dokáže jízlivě usmívat.  Doklad svých slov uvádí Mlynář na kauze Drobil. Podle něj během ní John porušil zákon a "svým úsměvem se nás snaží přesvědčit o jediném - já nic, já muzikant." Druhým berným tématem se pak stala volba nového policejního prezidenta.

K tomu se ParlamentnímListům.cz vyjádřil i guru a duchovní otec Mynářovy strany, expremiér Miloš Zeman. Ve sporu o šéfa policie se částečně postavil na Johnovu stranu. "Policejního prezidenta by měl jmenovat ministr vnitra a měl by nést plnou odpovědnost a stejně tak by měl být pochválen, kdyby byla dobrá," sdělil v rozhovoru, který ParlamentníListy.cz přinesou v sobotu.

Zemanův nástupce v čele strany ministra vnitra nešetří vůbec. "Ale ejhle, zase se někdo ozval. Dle renomovaných odborníků na bezpečnostní politiku svým výběrovým řízením na policejního prezidenta porušuje služební zákon." Toto však Radek John ve středečních komentovaných Událostech České televize rezolutně popřel. John řekl, že má vyjádření právníků vlády a ti žádné pochybení neshledali. Proti Johnovi se v tomto postavil jak premiér Nečas, tak i poslanec Jan Vidím, který celou proceduru volby hlavy policie označil za "vadnou a nesprávnou".

K VĚCI:

Výběrová komise ve středu doporučila ministru vnitra jmenovat policejním prezidentem plukovníka Petra Lessyho.

Předseda SPOZ Mynář vidí za celým případem volby šéfa policie jasné tahy někoho z Johnova okolí.  Toto výběrové řízení prý ukazuje "jak nekompetentním ministrem Radek John je a že je plně ovládán lidmi kolem Víta Bárty a Bártou samým. Z úst představitelů VV neustále slyšíme hesla jako "padni komu padni" a pokud u nás ještě platí výše zmíněná věta, pan ministr už měl dávno odstoupit," nabádá Mynář. V případě, že John neodstoupí sám, měl by jej premiér okamžitě odvolat.

"V opačném případě opět vyšle veřejnosti signál, že zájmy stranických sekretariátů vládní koalice jsou nadřazeny zájmům občanů této země a že je dovoleno panu Bártovi ovládnout, mimo jiných sfér veřejného života, dokonce i policii ČR," píše předseda Zemanovců.



V této souvislosti je zajímavá poznámka, kterou právě Vít Bárta uveřejnil ve středu v noci na svém profilu na Facebooku. "Začínám nabývat pocitu, že premiér Nečas by za policejního prezidenta nejraději Ivana Langera." I tato slovní přestřelka podle komentátora České televize Petra Fischera ukazuje "neskutečnou náladu uvnitř koalice."

Ani tím však předseda SPOZ nekončí. Ministr John podle jeho slov neustále brečí, jak mu policii a jeho podřízené na ministerstvu řídí pan Langer. "Takže, pane Johne, děkujeme za Váš čas, po který jste nám ukázal, jak se to rozhodně nemá dělat a bude lepší, když se spolu s panem Bártou vrátíte k tomu, co vám vždy šlo nejlépe, tj. "šmírování" jiných v televizi, abychom to měli na vlastní oči," uzavírá Mynář.

Ten se tak přidává k řadě kritiků, v jejichž čele stojí především zástupci sociálních demokratů a komunistů. Radek John reakci na prohlášení předsedy Strany práv občanů odmítl.

Doplňme, že kritika ministra vnitra neměla v posledních šetřeních preferencí agentury STEM (Více ZDE) jakýkoli dopad na procenta Věcí veřejných. Navzdory tomu, že koaliční ODS a TOP 09 výrazně ztratily, Věci veřejné naopak posílily.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

Více:

Foto: Hans Štěmbera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…