Hasič o odměnách: Jako bych měl Davidovu hvězdu. Každý si kopne

04.03.2011 8:52

Ředitel hasičského záchranného sboru generál Miroslav Štěpán čelí od minulého týdne ostré kritice z vlastních řad. Server Novinky.cz uvedl, že Štěpán dostal na konci roku 2010 odměny ve výši bez mála půl milionu korun. Informaci potvrdil i ministr vnitra Radek John, nicméně šéf hasičů popřel nejen výši odměny, ale i důvod, pro který mu odměny měly být uděleny.

Hasič o odměnách: Jako bych měl Davidovu hvězdu. Každý si kopne

Podle informací Práva dal ministr vnitra Radek John na konci roku šéfovi českých profesionálních hasičů Miroslavu Štěpánovi odměnu 480 tisíc korun a na žádost redaktora o potvrzení reagoval slovy: „Když už to víte, tak to vysvětlím. Štěpán za mého předchůdce Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal 'Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak pak budu mít celý život nižší výsluhy'. A protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: 'Dobře, dorovnám vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel.' Proto on má tuto odměnu," vysvětlil Právu ministr John.


Spálená jíška

Miroslav Štěpán se však proti tvrzení ministra ohradil a ve středu kauzu objasňoval. "Tak za prvé. Žádnou pracovní odměnu jsem v prosinci udělenu neměl. Obdržel jsem nějaké pracovní odměny předtím, ale zdaleka nedosahovaly výše půl milionu korun. Obdržel jsem ještě kázeňské odměny, ale ty nemají nic společného s výší odchodného nebo výsluhovými nároky," uvedl Štěpán pro webové stránky Hasičského záchranného sboru Požáry.cz.

Štěpán si neodpustil ani ostrakizující přirovnání. "Uvědomte si, že si dnes připadám jako bych měl připnutou Davidovu hvězdu. Ať jsem, jaký jsem a dělám, co dělám a jak to dělám, je nepodstatné. Ovšem plivnout, kopnout nebo alespoň otřít si o mne špinavé boty, je možné beztrestně," snažil se zbavit cejchu Štěpán.


Rezignace ve vzduchu a trestní oznámení

Předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter okamžitě po obdržení informace o výši Štěpánových odměn začal spekulovat o výzvě k jeho rezignaci. "Příští týden mám schůzku s mediálním poradcem ministra vnitra Janem Kubáčkem a budu se jej mimo jiné tázat na celou aféru ohledně odměn. Chci vědět, kdo z pánů nemluvil pravdu," ukončil Oberreiter.

O to se zajímal i server ParlamentníListy.cz. Dočkal se vyjádření od mluvčího ministerstva Pavla Nováka.

"Je třeba rozlišovat odměny kázeňské, které jsou udělovány na základě splnění mimořádných pracovních úkolů, mezi které v případě gen. Štěpána patří mimojiné zvládnutí srpnových povodní, příprava rozpočtu na rok 2011 a krizové řízení HZS s ohledem na razantní snížení finančních prostředků a pak dále odměny pracovní," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Novák.

Dotaz ParlamentníchListů.cz pak byl směrován na ministra Johna a týkal se odměn ke konci roku bez rozdílu typu a konkrétního měsíce. Štěpánovi byla ve stejnou dobu zaslána otázka na odměny v měsíci prosinci.

"Ano, pan gen. Štěpán obdržel ve druhém pololetí roku 2010 několik pracovních a řádně odůvodněných kázeňských odměn, jak sám uvádí ve zmiňovaném rozhovoru. Jednotlivé výše odměn s ohledem na ochranu osobních údajů dle zákona nebudeme komentovat a zároveň můžeme vyloučit, že by v měsíci prosinci obdržel jakékoliv odměny blížící se částce půl milionu korun. V této souvislosti jsme na MV zaznamenali několik závažných úniků informací týkajících se osobních údajů prověřovaných osob, které jsme vyhodnotili jako bezpečnostní riziko, a kvůli kterému bude v příštích dnech podáno trestní oznámení," dodal mluvčí resortu vnitra.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…