Armáda tvdí, že šetří. Zřejmě ale jen vtipkuje

07.03.2011 12:58

Česká armáda se sice snaží šetřit, do výcviku pilotů však investuje zcela zbytečně statisíce navíc.

Armáda tvdí, že šetří. Zřejmě ale jen vtipkuje

Za školení deseti pilotů v pardubickému Centru leteckého výcviku platí totiž přes čtvrt miliardy korun. Obdobný výcvik u civilních firem, které cvičí piloty pro tuzemské i zahraniční aerolinky, je ale až šestinásobně levnější.  

Vnitro chybu připouští

"Je to hodně předražené, musí se to změnit. Pardubické centrum je postavené na mnohem větší armádu a počet pilotů, než jich dnes potřebujeme," přiznal serveru iDNES.cz sekretář ministerstva obrany Jan Vylita, jenž se stará o majetek resortu.

Server také požádal šéfa letecké společnosti DSA Daniela Tučka, který školí piloty letadel i vrtulníků pro aerolinky, o porovnání nákladů s pardubickým centrem. Zatímco armádu vyjde vyškolení desítky pilotů na 280 milionů, DSA dokáže totéž za 43 milionů korun.

Rozhazuje se i jinde

Na předražené školení pilotů upozornila ale už dříve Česká televize. Armáda podle ní platí státnímu podniku Letecké opravny Malešice (LOM) za výcvik pilotů zbytečně až dvojnásobnou cenu.

"Cena, kterou si pardubické centrum účtuje za palivo, odpovídá u nás kompletnímu výcviku pilotů," říká Tuček. K ceně navíc připočítal i náklady na údržbu letiště a řízení leteckého provozu. Tato čísla (jde o stovky milionů korun ročně) ale nebyla armáda schopna doložit.

Více o kauze Vondra zde

Kauza ohledně podivných investic není ale za poslední dobu jedinou, která resortem obrany zmítá. Připomeňme například aféru kolem jejího šéfa Alexandra Vondry (ODS), nebo bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09).

Více čtěte:

  • Vondra: Nejsme vláda defraudantů
  • Vondra rozjíždí vlastní televizi. O armádě jen dobře
  • Válka proti Vondrovi? Kalousek se jen směje
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

    12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

    „Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…