Uchovávání dat z mobilů zakázáno. Detektiv mluví o katastrofě

02.04.2011 9:35

Důsledky čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o zákazu uchovávání elektronických dat jsou pro práci policie nedozírné, ovšem rozhodnutí ÚS je nutno respektovat. Dokáže vůbec policie výpadek tohoto pro ni účinného nástroje nějak nahradit?

Uchovávání dat z mobilů zakázáno. Detektiv mluví o katastrofě

Ministerstvo vnitra označilo rozhodnutí za nešťastné a Útvar na odhalování organizovaného zločinu mluví skoro o zániku. Autoři ústavní stížnosti na straně druhé neskrývají radost. 

Katastrofa

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se sice brání sdělit z kolika procent tvoří data od operátorů nosné konstrukce odhalování závažné trestné činnosti, ale ze statistiky vychází, že Policie ČR jako celek si v loňském roce vyžádala data ve více jak 86 tisících případech. "Za náš útvar se v souvislosti s tímto zákazem ÚS nezdráhám použít slovo katastrofa pro naší práci. Zatím vše analyzujeme, ale Ústavní soud nám hodil dost tlustý klacek pod nohy," konstatuje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ÚOOZ plk. Pavel Hanták. Ten ale nechtěl redakci prozradit, v kolika závažných již vyřešených případech byla použita právě analýza dat od operátorů s poukazem, že taková statistika neexistuje.

"To je právě to, co bychom potřebovali vědět, abychom si představili nějaký poměr. Pokud by se mělo vykupovat tak velké množství posbíraných dat nás všech nějakým jedním procentem objasněnosti, tak je ten sběr zbytečný," argumentuje pro redakci bezpečnostní expert Oldřich Kužílek.

Podle autora stížnosti, poslance Marka Bendy (ODS) se policie bez těchto dat obejde. "A jak to dělali před tím, než vůbec byly mobily? Já opakuji, že tento prvek sběru dat byl obrovský buchar na ševcovský hřebíček," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Benda. 

Předseda Výboru na obranu a bezpečnost a bývalý rozvědčík František Bublan připomíná atentáty v Londýně, které byly odhaleny právě tímto způsobem. "Těch případů je celá řada, H-System, různé vraždy, kde se lokalizací dokáže, že jste na místě byl nebo nebyl, je to bráno i jako důkaz u soudu," uvádí redakci Bublan, který stál u zrodu zákona o sběru dat a jeho implementace do evropského práva. "Ze všech 27 ministrů byly tenkrát všichni pro, jen jsme se lišili délkou uchovávání," vzpomíná Bublan. Podle něj je ztráta této kompetence velmi vážná.


Tyto lokalizační informace v množství terabitů vypovídají o tom, kdo, odkud, komu a kam volal, posílal zprávu, či které internetové stránky dotyčná IP adresa navštěvovala. Nejednalo se o záznamy hovorů ani texty SMS. Tato data byla archivována po dobu 6 měsíců. Tomu je však nyní konec a operátoři musí vše vymazat. 


Vše je o penězích 

Ústavní soud použil v rozhodnutí i analýzu policejního prezidia, ze které vychází, že až ze 70 procent dochází k páchání trestné činnosti pomocí anonymních SIM karet. Právě jejich zrušení už několikráte v minulosti Policie ČR požadovala. Zákaz by byl podle mluvčího O2 Martina Žabky velmi problematický, neboť registrovat 5 milionů těchto simek by bylo velmi nákladné, ovšem ne nemožné. Mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický přidává jiný aspekt "Vznikl by tu černý trh se SIM kartami a laxní přístup prodejců by navíc vedl k podvodům s doklady," uvedl Čepický. Policie argumentovala faktem, že v některých zahraničních státech prostě anonymní SIM kartu pořídit nelze, u nás však zatím ano.

Misky vah

Ústavní soud vyjádřil pochybnosti i nad tím, zda je vůbec žádoucí, aby soukromé subjekty (poskytovatelé služeb v oblasti internetu a mobilní operátoři) byly nadány oprávněním uchovávat veškeré údaje o jimi poskytované komunikaci i o zákaznících. Soud rovněž přihlédl i k možnosti zneužití takového množství dat a vzal v potaz i analýzu německého Spolkového úřadu vyšetřování, který konstatoval, že použití nástroje plošného a preventivního uchovávání provozních a lokalizačních údajů nemělo téměř žádný vliv na snížení počtu spáchaných závažných trestných činů, ani na míru jejich objasňování.


Související: Na korupčníky se chystá bič. Bude se odposlouchávat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…