Policie varuje: Novou munici na demonstraci klidně použijeme

01.05.2011 14:14

Nové, nesmrtící střelivo pořídilo na konci minulého roku policejní prezidium. Kulky, respektive polyuretanové míčky slouží na rozhánění demonstrací a dokážou bezpečně zastavit muže na vzdálenost 50 metrů

Policie varuje: Novou munici na demonstraci klidně použijeme

Slzotvorné plyny a gumové projektily jako standardní prostředky na rozhánění demonstrantů a fotbalových chuligánů tak doplní v průměru čtyřcentimetrový náboj. Prezidium nakoupilo přes 1100 těchto míčků, přičemž jeden vyšel na závratných 840 korun. Celkem tedy Policie ČR utratila 933 tisíc korun.

Zkušební Brno

Střelivo by teoreticky mohlo být nasazeno už dnes na akci DSSS v Brně. "Ano, mohu potvrdit, že ve výzbroji příslušníků, kteří dnes monitorují situaci v Brně se polyuretanové střelivo nachází. Ale doufám, že jej nebudeme muset nijak použít," sdělila pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí policie Jihomoravského kraje Petra Vedrová.

Výhodou této munice je selektivní zastavení útočníka, naproti tomu slzotvorné prostředky často eliminují i nevinné přihlížející. Polyuretanová kulička zasáhne jen jednoho útočníka, kterého bolestivý zásah podle výrobce jen na chvíli paralyzuje. Vzhledem k nákladnosti na jeden míček se nabízí otázka znovupoužitelnosti. "Teoreticky by to asi šlo, ale nevím, kdo by to v té vřavě sbíral. Já tedy ne," argumentuje redakci policista z Brna, který si nepřál být jmenován.

Nejsou peníze na normální munici

Ne každý policista je ovšem z nákupu polyuretanových míčků nadšený. "Považuji to za další mrhání prostředků z už tak ořezaného rozpočtu. Policie je v situaci, kdy obrací každou korunu a nakupuje střelivo k demonstracím? Kolik je u nás do roka takových demonstrací, které si žádají takový radikální zásah," táže se prostřednictvím redakce místopředseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. Podle Buřiče se utracený milion mohl použít zcela efektivněji. "Muniční sklady na tréninkových střelnicích jsou zcela prázdné a doplněny mají být až na podzim. S čím budou do té doby trénovat policisté povinné střelby, to nevím." kroutí hlavou Buřič.

PSALI JSME: Policistům dochází náboje. Zasáhnou úspory akceschopnost?


Zranění je prý vyloučeno 

Nejčastějším prostředkem při zásazích policie na hromadných akcích bývá nasazení vodních děl a vytlačování. Naproti tomu gumové projektily, které jsou rovněž ve výbavě policie ČR, sice útočníka dokáží paralyzovat, ale nezřídka způsobují i vážná zranění a výjimečně dokonce smrt. Podle policejních expertů je výhoda polyuretanových míčků, které se nestřílí, ale vrhají, hlavně psychologická. Výtržníka zklidní už jen pohled do hlavně, která svým neobvyklým průměrem vyvolává strach.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…