Bývalí policisté a vojáci pobírají výsluhy i vysoký plat

14.06.2011 8:50

Až 25 milionů korun měsíčně tratí státní pokladna na výsluhách bývalých policistů a vojáků, kteří se zároveň těší dobrému zaměstnání se stálým platem. Zákon totiž slibuje příslušníkům bezpečnostních služeb po patnácti letech v oboru doživotní rentu. Řada vysloužilých policistů a vojáků si však po odchodu ze sboru najde civilní zaměstnání. Týká se to například každého čtvrtého civilního zaměstnance ministerstva obrany, dvojnásobnému příjmu se těší i mnoho pracovníků na vnitru. Premiér Nečas i policejní prezident Lessy slibují nápravu.

Bývalí policisté a vojáci pobírají výsluhy i vysoký plat

Kauzu, o které informovaly Lidové noviny, nedávno rozvířil případ bývalého šéfa IT oddělení Policejního prezidia Gabriela Bersziho. Ten vedle měsíční odměny 62 tisíc korun - což představuje nejvyšší odměnu v Čechách - pobírá také výplatu jako IT specialista na vnitru. Na otázky novinářů Berszi odmítl reagovat s tím, že „nejde o nic nezákonného".

Nemístně působí i poměry, ve kterých si žije mluvčí prezidia Jiří Vokuš. Ten si sice již od roku 2008 užívá desetitisícové výsluhy, na tiskovém oddělení však působí dodnes.

Premiér chce zjednat nápravu

To by se ale mohlo brzy změnit. „Vadí mi, když je vedoucí policista či jeho zástupce civilista. To nemá logiku. Tyto disproporce budou odstraněny," slibuje v LN policejní prezident Petr Lessy.

Premiér Nečas slíbil, že se neutěšený stav pokusí ošetřit v novelách služebních zákonů. Proti zaběhnutému systému ostatně premiér horoval už před sedmi lety. „Případy, kdy generálové a plukovníci svlékli uniformu a dostali vysoké posty na ministerstvu, ale třeba i ve státních firmách, kazí celý systém. Vydělávají ohromné peníze, a navíc dostávají ještě příspěvky. To je nemorální," uvedl tehdy Nečas.

Systém se za tu dobu nezlepšil, naopak se zdá, že ho zneužívá stále více lidí - mimo jiné třeba bývalý ministr vnitra Martin Pecina nebo současný šéf resortu Jan Kubice. Ministerstvo vnitra přitom uvedlo, že do systému zatím neplánuje nijak zasahovat. Uvedl deník.

Čtěte také:
Policie nakoupí elektroniku do aut za 300 milionů korun  
Policie nemá finanční prostředky na opravy aut 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…