Barták má na krku další aféru. Zbytečnou investici 22 milionů

29.06.2011 20:49

Před dvěma lety vláda investovala 22 milionů korun do výzkumu, o němž se nyní rozhodlo, že nebyl potřeba. Ministerstvo obrany za éry Martina Bartáka tak podle některých zdrojů vůbec neprovedlo seriózní analýzu, zda je taková investice třeba.

Barták má na krku další aféru. Zbytečnou investici 22 milionů

V roce 2009, kdy byl v čele ministerstva obrany Martin Barták, se rozhodlo o investicích do výzkumu, jakým způsobem by se mohly do starých sovětských kompletů KUB instalovat západní rakety. Částka se od té doby vyšplhala na 22 milionů korun a současné vedení ministerstva obrany rozhodlo, že protiletadlové systémy KUB už nechce používat.

SLEDUJEME TÉMA Kauza Barták

Ministerstvo ještě před loňskými volbami plánovalo výměnu sovětských raket za nové italské střely za dvě miliardy korun. "Ministerstvo chtělo uskutečnit toto přezbrojení, aniž by mělo seriózní analýzu, zda jsou komplety KUB vůbec potřeba," řekl pro server Ekonom.cz zdroj z ministerstva. Projekt se pak ale zastavil kvůli Bartákovu odchodu z vlády.

Související:
Armádu čekají hubené roky, říká Bílá kniha. Představil ji náměstek Šedivý

Výzkum nyní provádí pardubická společnost Retia, už teď je ale jisté, že její závěry nebudou potřeba. Současné vedení obrany už totiž nechce systémy KUB používat. Kvůli škrtům v rozpočtu prý nebudou na jejich zdokonalení peníze, jak je řečeno v tzv. Bílé knize.

Plány z éry Martina Bartáka ale ministerstvo komentovat nechce. "Je těžké tehdejší rozhodnutí hodnotit, případně kritizovat. V době, kdy vzniklo, disponoval resort obrany jiným rozpočtem a hlavně byl jiný finanční výhled do budoucích let," sdělil mluvčí Jan Pejšek. Sám exministr Barták se ale odmítl k záležitosti vyjádřit.

Čtěte více:
Vyšetřování kauzy Bartáka a tatrovek provázejí pochybnosti
Barták rezignoval. Vondra by ho totiž mohl usvědčit
Vondra: Bílá kniha o obraně. Uvědomujeme si, že situace je vážná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…