URNA mění strategii proti teroristům. Může za to i Norsko

28.07.2011 21:03

Rostoucí počet teroristických útoků na veřejných prostranstvích nutí příslušníky elitních policejních útvarů k náročnější přípravě. Průpravu svých členů před rokem rozšířil i Útvar rychlého nasazení (URNA). Útvar reaguje na stále častější útoky v Afghánistánu, Iráku a na případy šílených střelců v Evropě. Informaci přinesla Česká televize.

URNA mění strategii proti teroristům. Může za to i Norsko

Podle šéfa útvaru Libora Lochmana existuje velký rozdíl mezi zásahy na budovy a zásahy ve venkovním prostředí. Na ulici je totiž primárním cílem příslušníků policie ochrana kolemjdoucích. A tomu musí být přizpůsobena i samotná taktika.

O úspěchu zásahu rozhoduje především reakce policistů, kteří na místo dorazí jako první. "Když se řadový policista dostane k takovému zákroku, tak musí okamžitě vyhodnotit situaci a adekvátně reagovat s tím rizikem, že samozřejmě může nasadit i vlastní život," popsal odpovědnost policisty mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ihebej. Tato povinnost se přitom týká i obyčejných policistů - pochůzkářů, kteří neprošli speciálním výcvikem.

Ani čeští policisté nemají k dispozici vrtulníky

Jak dokázala nedávná tragédie na norském ostrově Utoya, nepřipraveným sborům může zneškodnění útočníka trvat i několik hodin. Česká policie přitom stejně jako norská nemá k dispozici přepravní vrtulníky, jejichž zapůjčení si musí vyjednat předem. Tato praxe by se však měla již brzy změnit. Nově by se totiž vrtulníky měly na základnu Útvaru rychlého nasazení dostat během půl hodiny bez složitého vyjednávání.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…