Vondrův resort chce potrestat Omnipol za letouny CASA

01.08.2011 17:11

Společnost Omnipol podle ministerstva obrany neodstranila závady na letounech CASA. Ministerstvo tak bude uplatňovat sankce.

Vondrův resort chce potrestat Omnipol za letouny CASA

Ministerstvo obrany kvůli letadlům CASA C-295M uplatní vůči společnosti Omnipol sankce plynoucí ze smlouvy. Firma ve stanovené lhůtě neodstranila závady na systému pasivní ochrany letounu. ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva.

Výrobce strojů ve Španělsku do konce měsíce pracuje na odstranění přetrvávajících závad, pak stroje CASA čekají opakované vojskové zkoušky.

Za každý započatý den prodlení v dodávce hodlá obrana strhávat několik desetin promile z ceny systému, která podle původní smlouvy činí 150 milionů korun. Příslušnou výzvu hodlá ministerstvo dodavateli formálně adresovat v nejbližších dnech. Úředníci ministerstva tak zatím nepřistoupili ke zvažovanému krajnímu řešení, kterým by bylo vypovězení celé smlouvy.

"Se současným stavem rozhodně nejsme spokojeni a pro jeho nápravu učiníme maximum," podotkl k tomu náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Rudolf Blažek.

Sledujeme Kauzu CASA

Odstoupit od smlouvy? Možná

Případné další právní kroky vůči Omnipolu ještě ministerstvo zváží do počátku příštího měsíce. Přihlédne přitom i k právní analýze, kterou pro resort připravuje právní kancelář White&Case. "Rozhodně máme zájem na tom, aby závady byly co nejdříve odstraněny a letouny mohly začít plnit požadované úkoly," zdůraznil náměstek. Pokud se tak v nejbližších měsících nestane, ministerstvo se podle něj stále nevzdává myšlenky od smlouvy zcela odstoupit.

Vojáci už ale nepočítají s tím, že by španělský dopravní letoun operačně nasadili v Afghánistánu ještě letos, jak původně uvažovali. Bez funkčního systému pasivní ochrany by to nebylo možné. Dalším důvodem jsou i omezené finanční možnosti resortu.

Čtyři letouny za 3,5 miliardy korun

Nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur (tedy kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. ČR podle Evropské komise údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. Vládu k tomu tehdy zřejmě vedla snaha pomoci prosadit na zahraničních trzích dosud neprodané české bitevníky L-159 z Aera Vodochody; odebrání několika z nich bylo součástí smlouvy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…