Vnitro i prezidium zřídily komise, policisté z ulic však mezitím mizí

02.10.2011 20:46

Tři komise. Všechny zřízené v podstatě za jediným účelem, přivést více policistů do výkonu služby. Liší se však ve zřizovateli. Prvním je ministerstvo vnitra, v druhém případě pak převzalo iniciativu policejní prezidium.

Vnitro i prezidium zřídily komise, policisté z ulic však mezitím mizí

Zda je zde přítomna určitá řevnivost nebo si jen obě komise zdravě konkurují, se dá jen těžko prokázat. Nicméně, zatímco obě kutají na stejném problému, dochází k pro ně nežádoucímu jevu - mizí policisté z přímého výkonu.

Komisi pro systemizaci pracovních míst na policejním prezidiu vede náměstek pro personalistiku Pavel Osvald. "Obě komise byly zřízeny, abychom získali co možná nejvíce informací z vícero úhlů pohledu. Jinak totiž vnímá situaci člověk z územního odboru, jinak z Krajského ředitelství," vysvětluje redakci Osvald. Jenže zatímco komise pracuje, z přímého výkonu mizí další a další policisté. Achillovou patou celé policie je v současné chvíli fakt, že na prázdné tabulky, povětšinou policistů z přímého výkonu služby, nejsou peníze, a ty tak zůstávají neobsazené.

Související: Škrty kosí dál. Supertajní policisté dávají výpovědi


"Máme informace, že po odcházejících policistech z přímého výkonu služby, tedy nikoli z kanceláří, zůstávají tabulková místa prázdná. Kupříkladu z jedné pojízdné motorizované jednotky na nejmenované pražské služebně zmizelo takto 16 lidí. To je proti zdravému rozumu a našim představám fungování policejního sboru," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda UBS Zdeněk Buřič. Podklady už předal prvnímu náměstkovi ministra vnitra Jaroslavu Hruškovi, který se prý celou věcí začal neprodleně zabývat.

"To jsou právě věci, které by naše komise měla změnit. Hledáme optimalizaci pracovních míst, do půlky října přineseme výsledky," reaguje Osvald.

Přirozená hierarchie narušena

U policie už ale téměř dva roky platí stop stav. Rekruti se nepřibírají, a tak je narušena přirozená hierarchie služebních postupů. "Nováčci se posunují na uvolněné pozice, kde získávají vedoucí funkce, ale na jejich místa prostě nenastupují noví. Komise teoreticky může dospět k závěru, že se z některých z podporučíků udělají nadpraporčíci," vysvětluje redakci místopředseda policejních odborů Daniel Bláha.

Čtěte také: Nekompromisní vzkaz policistům: Na slíbené prémie zapomeňte


"Pokud se ukáže, že je nějaké služební místo v systemizaci obsazené zbytečně vysokou funkcí přesto, že nároky na něj se sníží, musí se podle zákona o služebním poměru dotyčnému policistovi nabídnout post na stejném nebo vyšším stupni. Pokud takový není k dispozici, může policista odejít do zálohy, kde pobírá 80 procent platu. Nicméně, po roce stráveném v záloze může už být policista dosazen na post o jeden stupeň nižší," vysvětluje redakci postup autor služebního zákona Petr Tomek.

Velká neznámá

S napětím očekává nejvyšší management policejního prezidia, stejně jako ministerstva vnitra, kolik příslušníku odejde do civilu, protože od toho se odvíjí následné koncepce. K 1. červenci 2011 požádalo podle tiskového odboru PP o odchod 536 policistů. Klíčový má být ale konec září. Policejní odboráři dokonce předvídají, že do konce roku odejdou více než dvě tisícovky policistů, což by byl největší exodus od dob bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Tehdy policejní stavy opustilo 5475 policistů v roce 2007, respektive 3423 policistů v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…