Dva čeští vojáci se opili v Afghánistánu. Pojedou domů

02.11.2011 7:12

Česká armáda stahuje z americké základny Shank v afghánském Lógaru dva vojáky, kteří se před několika dny opili. Píše o tom středeční deník Právo s odvoláním na dobře informované zdroje.

Dva čeští vojáci se opili v Afghánistánu. Pojedou domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Elitní vojáci z rozvědky Vojenského zpravodajství by měli odletět do České republiky ještě v listopadu, přijdou i o část platu. Vojenské zpravodajství nechtělo věc komentovat. 

Podle listu jednoho z českých vojáků zadržela americká vojenská policie, protože dělal na základně nepořádek. Muž se vzpouzel a byl drzý. Američani ho pak předali české Vojenské policii. Ta dechovou zkouškou zjistila, že zpravodajec je opilý, píše Právo. Vojenští policisté poté provedli test v ubytovně, kde bydlí zpravodajci, a objevili dalšího opilého vojáka. 

Vedení Vojenského zpravodajství nechtělo chování svých mužů, kteří mají v Afghánistánu za úkol sbírat citlivé informace, nijak hodnotit. "Vojenské zpravodajství tuto věc nebude komentovat," sdělil listu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Žádný alkohol na zahraniční misi

Za pití alkoholu přijdou vojáci na čas o část platu. Ten podle deníku v průměru dosahuje cca 25.000 korun a v Afghánistánu k tomu pobírají příplatek až 5000 dolarů (85.000 Kč) měsíčně. V zahraničních misích vojáci nesmějí alkohol vůbec pít, panuje tam takzvaný suchý zákon. 

V letošním roce byl z Afghánistánu již v březnu stažen voják, který údajně slovně napadl důstojníka své jednotky. Urážel prý i místní civilní pracovníky. Domů museli před dvěma lety i příslušníci české mise v Kosovu, kteří se rovněž opili a poprali, jiní kouřili marihuanu. V Afghánistánu se v minulosti objevil také případ, kdy dva vojáci veřejně nosili na šatech nacistické symboly. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…