Kubice s Lessym na nože: Policejní náměstek se pozdravil s "kmotry"

01.12.2011 7:13

AKTUALIZOVÁNO O tom, že vztahy mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem Petrem Lessym nejsou v pořádku, svědčí netradiční krok, k němuž se Kubice ve středu odhodlal. V dopise požádal Lessyho o vysvětlení, proč se jeho náměstek Vladislav Husák sešel v centru Prahy s tzv. pražskými kmotry.

Kubice s Lessym na nože: Policejní náměstek se pozdravil s "kmotry"

Fotografové deníku Blesk zachytili bývalého šéfa cizinecké policie a současného náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka s vlivným pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou (ODS) a dalšími politiky. 

„Byla to jen čistá náhoda. Měl jsem v okolí nějaké setkání a v restauraci jsem se zastavil na cca 20 min, dal jsem si kolu a zahlédl jsem pana Richtera a pana Šťastného u vedlejšího stolu, tak jsem je šel jen pozdravit. Bylo to v mém volném čase. Policejní prezident už mi dal pokyn, abych mu celou věc vysvětlil," vysvětluje ParlamentnímListům.cz náměstek pro vnější službu Vladislav Husák.

Kromě Husáka s Hrdličkou fotograf zachytil ještě jiné vlivné persony, jako například lobbistu a Hrdličkova přítele Romana Janouška, Rudolfa Blažka nebo bývalého primátora Prahy a nynějšího poslance Pavla Béma.

Podle čtvrtečních LN již Kubice dokonce Lessyho vyzval k rezignaci.Lessy si údajně vzal týden čas na rozmyšlenou.

Psali jsme: Řezničina v ODS. Tajná schůzka nic nevyřešila


Je to nestandardní

Policejní prezident Petr Lessy vysvětlení ministrovi poskytne, ale považuje jeho žádost za nestandardní. „Je to určitě nestandardní, aby se pan ministr zajímal o mé náměstky, co dělají ve svém volném čase. Pan Husák si může dělat ve volnu, co chce. Je to profesionál. Stejně jako kupříkladu pan náměstek Červíček se chová profesionálně, přestože žije s poslankyní ODS Janou Černochovou," uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy.

Paradoxní je, že právě Černochová nevpustila minulý týden Lessyho na zasedání podvýboru pro reformu policie. „Z toho jsem byl docela zklamaný, je to nestandardní, aby policejní prezident chyběl na zasedání podvýboru speciálně vytvořeného pro reformu policie," postěžoval si redakci Lessy.

Psali jsme: Takhle šikanovat šéfpolicistu Lessyho. Ve sněmovně ho vyhodili za dveře


Jen otázka času ?

Ke zhoršení vztahu mezi Lessym a Kubicem došlo pozvolna. Na jaře po jmenování Jana Kubiceho ministrem vnitra nabídl Lessy rezignaci. Kubice odmítl. "My jsme se s Petrem Lessym shodli na tom, že hlavně musíme zajistit, aby policie byla nezávislá... On mi mimochodem nabídl svoji rezignaci, odmítl jsem ji, považuji jej za schopného policistu," uvedl v rozhovoru pro Respekt Jan Kubice. Doba pokročila a před 14 dny v televizní diskuzi Kubice uvedl, že vztahy mezi ním a Lessym jsou vážně narušené.

„Určitě nejsem spokojen s Lessyho nekonstruktivním přístupem v této oblasti," kritizoval Kubice Lessyho poté, co se seznámil s reakcí prezidia na závěry ministerské komise. Tento dokument následně nařídil ministr přepracovat.

Více zde: Tak to ne. Nestrašit a dokument přepracovat, nařizuje Kubice Lessymu


Jako Šlachta s Langerem

Do podobné situace se dostal loni tehdejší ministr vnitra Radek John. Ten nejdřív přemlouval šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ať neodchází z funkce, aby se nakonec dověděl, že Šlachta chodí na oběd s Johnovým ,,úhlavním" kritikem exministrem Ivanem Langerem,z čehož byl zklamaný. Policejního prezidenta však o vysvětlení Šlachtova stravování podle informací redakce oficiálně ani jinak nežádal.

Více zde: John přemluvil Šlachtu, ať neodchází


FotoKoláž: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…