Ministerstvo se chválí: Ušetřili jsme 80 milionů korun

30.01.2012 18:57

Ministerstvo obrany pod vedením Alexandra Vondry přes hromadné nákupy NAMSA údajně loni ušetřilo 80 milionů korun.

Ministerstvo se chválí: Ušetřili jsme 80 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Podle vedení ministerstva obrany se loni resortu podařilo ušetřit díky nákupům přes alianční agenturu NAMSA téměř 80 milionů korun. Novinářům to řekl náměstek pro obranné akvizice Rudolf Blažek. Protože se nová forma nákupu ministerstvu vyplatila, plánuje letos přes agenturu pořídit belgické kulomety Minimi, munici či náhradní díly pro obrněná vozidla.

"Počítáme s tím, že munici v objemu přibližně 220 milionů korun opět nakoupíme přes NAMSA," uvedl na tiskové konferenci Blažek. Agentura je podle něj "velice perspektivní a užitečný nástroj".



Nové kulomety za 50 milionů

Letos chce obrana utratit zhruba 40 až 50 milionů korun za nákup přibližně 50 nových kulometů, kterými postupně přezbrojuje své vojáky. V ceně je i výbava zbraní, například přístroje pro noční vidění nebo laserové zaměřovače, řekl ČTK ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

"Cena vybavení může cenu vlastního kulometu zdvojnásobit i ztrojnásobit," vysvětlil Bulant. Cílem je v následujících letech vybavit armádu zhruba 300 až 320 novými kulomety, dodal ředitel.

Zbraně chce ministerstvo obrany nakoupit společně s Polskem, které má zájem o stejný druh kulometů. Země nakupující přes agenturu NAMSA by tak mohly využít množstevní slevy. O možnosti společného nákupu nedávno v Polsku jednal ministr obrany Alexandr Vondra.

Další miliony letos ministerstvo obrany utratí za náhradní díly a munici pro stávající zbraně. Podle Bulanta jde o střelivo do ručních zbraní, ale i velkorážních kulometů nebo kanonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…