Kubice vrátil Lessymu jeho návrh na uspořádní krajských ředitelství

10.04.2012 17:22

Ministr vnitra Jan Kubice vrátil policejnímu prezidentovi Petru Lessymu k přepracování jeho návrh vzorové organizační struktury krajských ředitelství policie. Podle odborníků z ministerstva vnitra, s jejichž závěry se Kubice ztotožnil, z návrhu nelze zjistit některé základní parametry, a proto ho nelze považovat za vzorovou systemizaci. Sdělila to mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková. Podle Lessyho byl návrh zpracován podle požadavků vnitra.

Kubice vrátil Lessymu jeho návrh na uspořádní krajských ředitelství
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Podle ministerstva z návrhu nelze především zjistit rozsah finančních prostředků, které jsou určeny na platy policistů. "Návrh tak postrádá důležité informace jako například základní tarif, služební hodnost, stupeň vzdělání apod.," uvedli úředníci. Podle nich materiál nezohledňuje ani rozdíly ve velikosti jednotlivých policejních ředitelství.

Kubice vrací návrh Lessymu. Ten se brání: Je podle požadavků vnitra

"Vzorová organizační struktura byla zpracována tak, jak se zpracovává už od roku 2007 podle požadavků ministerstva vnitra. Právě mě to překvapuje, protože v naprosto identické podobě to bylo schváleno před třemi týdny krajskému ředitelství Jihomoravského kraje," řekl ČTK Lessy. Uvedl také, že má listinné důkazy na to, že vše bylo zpracováno podle pokynů ministerstva.

Podle zákona o služebním poměru se systemizací rozumí "stanovení počtu služebních míst včetně počtu míst příslušníků zařazených v zálohách a objemu prostředků stanovených státním rozpočtem na příslušný rok na jejich služební příjmy," uvedlo ministerstvo. Odborníci se tak shodli na tom, že Lessyho návrh lze považovat pouze za podklad pro budoucí materiál.

Návrh nové struktury policejních ředitelství podle zákona připravuje policejní prezident, schvaluje jej ministr vnitra. Kromě vzorové organizační struktury krajských ředitelství by měl Lessy připravit i návrh systemizace celorepublikových útvarů. Jejich výsledkem by mělo být neobsazování některých míst po odchodu policistů a podpora policistů v terénu.

Neshody mezi Kubicem a Lessym se opakovaně objevily i v minulosti. V prosinci minulého roku vyzval ministr vnitra policejního prezidenta k rezignaci. Přeli se například o to, zda zrušit pozici Lessyho náměstka pro strategie. Kritiku od Kubiceho slyšel Lessy i v listopadu kvůli jeho reakci na návrhy ministerské komise na personální a systémové změny u policie. Ministr tehdy jeho přístup označil za nekonstruktivní.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…