Provedu, zazní z obrazovky ČT. Vondra prý chystá pořad za miliony

20.04.2012 7:42

Neuvěřitelné. Skandální. Tak hodnotí experti nejnovější záměr ministra obrany Alexandra Vondry, který v době, kdy armáda ruší kvůli nedostatku peněz dokonce i cvičení a plánuje i propouštění, plánuje vyplatit České televizi až dva milióny korun za seriál ze života armády.

Provedu, zazní z obrazovky ČT. Vondra prý chystá pořad za miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Právě dvoumiliónová hranice je přitom velmi důležitá: kdyby byla vyšší, musel by Vondra na projekt vyhlásit výběrové řízení a je pravděpodobné, že by se ukázalo, že podobný projekt lze pořídit i levněji. Což nápadně připomíná jiný Vondrův skandál PROMOPRO, kvůli kterému by navíc měl podle svých předchozích vlastních vyjádření už sám podat demisi. Podle informací ParlamentníchListů.cz Vondra i v tomto případě chtěl, aby projekt televize zadala určitému subjektu. Konkrétně přímo Radimu Špačkovi, synovi blízkého spolupracovníka exprezidenta Havla. Česká televize angažmá Špačka nevyvrátila.

Vojáci nemají výcvik

Vše se děje za situace, kdy armáda, jak informovaly ParlamentníListy.cz, musí rušit sérii cvičení a prezident Klaus se na Žofínském fóru veřejně vyjádřil, že u něj „celé dopoledne plakal náčelník generálního štábu“, kvůli hrozícímu propuštění až pětiny celé české armády.

Za takovéto kritické situace počínání ministra Vondry nechápe ani armádní expert Jan Střelka, který vyhazování dvou miliónů považuje v této situaci téměř za zločin proti obraně a bezpečnosti státu. „Za tuto částku by česká armáda hravě zvládla po finanční stránce připravit a provést cvičení pro naprostou většinu svých jednotek aktivních záloh, které mimochodem pan ministr alespoň verbálně opakovaně podporuje,“ řekl ParlamentnimListum.cz Střelka a dodal: „Navíc je otázkou, co za tento novodobý pokus o armádní pořad Azimut socialistické paměti chce Vondra získat. Pí ár pro sebe? Nebo získat nové lidi do armády?

Ale jak, když se mají znova propouštět tisíce vojáků a rušit jednotky a možná i celé druhy vojsk? Ale i kdyby, tak za současné krize nemůže vojsko získat skutečnou kvalitu, kterou tak zoufale potřebuje a na konkurenčním trhu práce tak marně shání. Jediní, kdo za současného stavu by šli do armády, jsou nezaměstnaní. Tedy ti, které společnost už teď nepotřebuje.  A oni sami by do armády, kdyby kvůli vyhazovu z práce a nutnosti platit složenky, ani nešli,“ uvedl Střelka.

Do Vondrova projektu se velmi ostře pustil i mediální expert Petr Žantovský. „Samozřejmě že je to úplný nesmysl. Armáda by si měla dělat PR úplně jiným způsobem, a to taky dělá. Myslím tím její zahraniční mise, skvělé výkony našich lékařů, chemiků, výsadkářů a tak,“ řekl ParlamentnímListům.cz Žantovský.

„Armáda, na rozdíl od špatně vedeného ministerstva obrany, žádné PR nepotřebuje,“ dodal na adresu Vondry Žantovský.

„Projekt cyklu dokumentů pod pracovním názvem „Provedu“ vzniká ve spolupráci s velitelstvím Armády ČR. Projekt je v současné chvíli ve stádiu úvah a příprav. Neprošel dosud jednáním Programové rady ČT, není odsouhlasen do výroby, a tudíž není schválen ani jeho rozpočet,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí ČT Marek Illiaš.  To, že rozpočet není schválen, ovšem podle zdroje redakce ParlamentníchListů.cz neznamená, že Vondra zmíněnou částku z děravé kapsy svého resortu už na tento PR projekt už nevyčlenil.

Odpověď z resortu obrany i přes opakované urgence mluvčího Pejška ParlamentnímListům.cz nedorazila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…