Kubice se chce Lessyho zbavit za každou cenu. Už se hlásí zájemci na jeho místo

26.04.2012 21:34

Zakopávat válečnou sekeru mezi ministerstvem vnitra a policejním prezidiem se časově nevyplatí. Podle informací LN se Jan Kubice rozhodl prověřit samotný způsob ustanovení Petra Lessyho do funkce, což by mohlo jinak neodvolatelného policejního prezidenta postu zbavit. Premiér Petr Nečas nechce věc prozatím komentovat.

Kubice se chce Lessyho zbavit za každou cenu. Už se hlásí zájemci na jeho místo
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ministr vnitra Jan Kubice zpochybňuje Lessyho kompetenci doslova při každé možné příležitosti. Za ostrá slova o náměstku policie zlínského kraje Jaroslavu Vaňkovi zahájil ministr s policejním prezidentem v minulém roce kárné řízení. Naposledy v lednu byl Lessy popotahován na popud Kubiceho GIBSem kvůli výši odměn, které udělil svým náměstkům.

Sotva generální inspekce konstatovala, že Lessy trestný čin nespáchal, přichází další úder. První náměstek Jaroslav Hruška ve středu informoval, že ministr Kubice zadal personálnímu odboru, aby vypracoval zprávu o tom, jak proběhlo jmenování prezidenta do funkce, což může vést ke konci Petra Lessyho v úřadu.

Kubiceho počínání je podle autora zákona o služebním poměru Petra Tomka nicméně v souladu se zákonem. „Ministr má na to samozřejmě právo. Podle paragrafu 193 služebního zákona může do 4 let zrušit rozhodnutí, kterým byl Lessy jmenován do funkce,“ vysvětluje redakci Tomek.

Zavání to účelovostí

Pochybnosti v Kubiceho rozhodnutí našel odpadlý poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio. „Nemyslím, že je v současnosti nějaký argument, proč by měl být Lessy odvolán, každopádně to načasování ministra Kubiceho zavání účelovostí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Paggio odmítá spekulaci, zda by byl ochoten nepodpořit vládu kvůli tlaku na Lessyho odstoupení. “To vytáčíme zbytečně do extrému,“ uzavřel.   

Dokonce za nešťastný považuje Kubiceho krok exministr vnitra František Bublan, podle kterého jedná Kubice pod tlakem ODS. „Ministr navíc zadal prověření stejnému personálnímu odboru, který dosazení Lessyho připravoval. Procesní chyba se tam asi najde, ale měnit v tuto chvíli hlavu policie by přineslo další zmatky do tak dost politickými spory poznamenaného sboru,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Tiskový mluvčí Úřadu vlády Michal Schuster redakci vzkázal, že premiér se prozatím ke Kubiceho kroku nebude vyjadřovat. Nečas v minulosti výběr policejního prezidenta zpochybnil, ale nakonec nevetoval. "Nebudu ale tento výběr vetovat, nechci další politické střety. Výběr policejního prezidenta je plnou odpovědností ministra vnitra a čas ukáže, zda tento výběr byl správný nebo ne," uvedl v minulosti Nečas

Štěpánek chce promluvit

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek by rád otevřeně promluvil o tom, za jakých okolností Lessy v dobách tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) post získal. Štěpánek byl totiž členem výběrové komise. K tomuto kroku se odhodlal poté, co vyšlo najevo, že Lessyho exnáměstek Vladislav Husák (spojovaný s pražskými kmotry) by se měl stát šéfem ochranné služby PČR namísto Jiřího Komorouse. Štěpánek následně vyzval k rezignaci jak Petra Lessyho, tak Jana Kubiceho 

Mlčenlivost při výběru policejního prezidenta podepsal také jiný člen komise, bezpečnostní expert TOP 09 Michal Mazel, podle něj však bývalá komise nemá k případu relevantní námitky. „Prací komise bylo hodnotit kvality kandidátů a nikoli legitimitu. Vzpomínám si ale, že ministr vnitra Radek John na začátku výběru předložil komisi dokument, respektive právní rozklad, kterým dokazoval, že akt je v souladu se zákonem,“ připomíná redakci Mazel.  

Všemi čtyřmi

Pokud by se Kubicemu skutečně povedlo Lessyho zbavit prezidentování, zájemce pro uvolněnou funkci by našel rychle. „Určitě bych se o místo ucházel,“ odpověděl redakci bývalý Lessyho náměstek Pavel Osvald. Zájem se dá logicky očekávat i u dalšího Lessyho náměstka Martina Červíčka, který však na dotaz redakce neodpověděl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…