Lessy rýpl do vosího hnízda v Mostě. Obávaný šéf raději odešel do civilu

09.06.2012 6:04

VÍME PRVNÍ Už už to vypadalo, že se šéf mosteckého dopravního inspektorátu Pavel Praženica vrátí natrvalo do funkce, které jej dočasně zprostilo vyšetřování GIBS. I když inspekce nakonec konstatovala, že se nadporučík žádného trestného činu nedopustil, odchází ředitel dopravky dobrovolně do civilu. Podle důvěryhodných zdrojů redakce se totiž objevily v jeho kauze nezvratitelné důkazy usvědčující jej z trestného činu.

Lessy rýpl do vosího hnízda v Mostě. Obávaný šéf raději odešel do civilu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Praženica se v loňském roce podle výpovědi čtyř zasahujících policistů měl dopustit jednání naplňující skutkovou podstatu trestného činu, když se při dopravní akci neprávem vložil do zásahu hlídky v Mostě na ulici Pionýrů. Ta v té době zastavila řidiče, kterému sice skončil zákaz řízení vozidla, ale blokace řidičského průkazu u něho přetrvávala, jelikož si na městském úřadě v Mostě nezažádal o ukončení. Podle standardního postupu mohl být řidič klidně hlídkou na místě zajištěn, ale místo toho zasáhl Praženica. Dostavil se na místo kontroly a naložil řidiče, se kterým je údajně v kamarádském vztahu, do služebního vozidla a odvezl jej na úřad, kde mu vyřídil ukončení blokace a opět jej odvezl zpět na místo kontroly. Navíc neudělal žádný záznam o přestupku.

Oddělení vnitřní kontroly konstatovalo, že se Praženica dopustil trestného činu a předalo celou věc Policejní inspekci, která se jala případ vyšetřovat. Praženica dokonce požádal poradní komisi ministra vnitra o zproštění pozastavení, nicméně ministr podání zamítl. Vše směřovalo k tomu, že bude definitivně propuštěn ze služebního poměru, nicméně spis podle důvěryhodných zdrojů redakce změnil při transformaci Policejní inspekce na GIBS na přelomu roku vyšetřovatele, čímž se pravděpodobně změnil také verdikt.

Je to velmi závažné

Praženica si během května vybíral zbylou dovolenou a teprve až po jejím řádném vyčerpání potvrdilo tiskové oddělení inspektorátu, že, mezi podřízenými obávaný ředitel, požádal o uvolnění ze služebního poměru na vlastní žádost. Podle důvěryhodných zdrojů redakce se objevily v případu prokazatelné důkazy svědčící v jeho neprospěch. V dubnu se na popud redakce vložilo do celé věci prezidium a policejní prezident Petr Lessy vyslal na místo vnitřní kontrolu.

„Mohu jen potvrdit, že kontrola proběhla a zjistila závažná pochybení, ke kterým se prozatím nemůžeme vyjadřovat,“ sdělila redakci ParlamentníListy.cz mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

Případ by měla podle informací redakce znovu otevřít generální inspekce a důkazy proti němu jsou  natolik přesvědčivé, že Praženica raději odešel sám. Pokud se mu vina skutečně prokáže, nebude mít ani nárok na vyplácení výsluh.

Budil strach

Postrach mosteckých policistů  byl považován na straně jedné za skvělého odborníka na dopravu, na straně druhé mu ale velmi uškodilo jeho chování k podřízeným. Podle informací, které redakci poskytl jeden z jeho kolegů, měl Praženica jednat se svými podřízenými velmi vulgárně, na veřejnosti je urážel a dokonce při postavení mimo službu údajně vyhrožoval, že se vrátí a všem se pomstí.

Psycholožky, které vyhodnocovaly personální audit, který na inspektorátu v minulosti proběhl, jej dokonce doporučily zbavit velení, k čemuž nedošlo. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…