FBI: Zkušenost s bojem proti korupci víc než 200 let. Míří do ČR

07.09.2012 22:15

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) bude české policisty školit v boji proti korupci a kybernetickému zločinu. ČTK to po jednání na ředitelství úřadu ve Washingtonu v telefonickém rozhovoru řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Kdy budou školení moci začít, podle něj bude jasné do konce letošního roku.

FBI: Zkušenost s bojem proti korupci víc než 200 let. Míří do ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

 

Česko je totiž podle organizace Transparency International v míře korupce na 21. místě ze sledovaných 27 zemí. Celosvětově pak letos kleslo na 57. příčku z loňské 53. Organizace přitom hodnotí celkem 180 zemí světa.

I proto současná vláda premiéra Petra Nečase učinila z boje proti korupci jeden z hlavních bodů svého programového prohlášení. Její výsledky na tomto poli jsou ale zatím podle organizací sledujících tuto problematiku nepřesvědčivé a Česko se nadále v celosvětových žebříčcích korupce propadá.

Na adresu kolegů ze zámoří, kteří do Česka přijdou předat své zkušenosti, zaznívají zatím jen samá pozitiva.  

Máme se co učit, zkušenosti mají obrovské, říká Hruška

"Jsou ochotni nám říct své zkušenosti, říct své metody, jak co nejlépe pracovat a jak nejlépe postihovat takovou trestnou činnost," uvedl náměstek ministra vnitra Hruška, který je nyní ve Spojených státech na několikadenní pracovní cestě. "Zkušenosti s veřejnou korupcí v USA jsou u FBI obrovské a máme se tedy od nich co učit," dodal.

Pomoc vítá i americký velvyslanec

Pomoc v boji s korupcí nabídl Česku loni i americký velvyslanec v Praze Norman Eisen.

"Naše zkušenost s korupcí přesahuje více než dvě století. Za tu dobu jsme zjistili, že chceme-li s podplácením bojovat, musíme mít fungující zákony, využívat je a k tomu vybudovat fungující kulturu správy věcí veřejných. V 21. století jsme se pak doučili, že je také důležitá transparentnost a otevřenost ve vládních kruzích. Právě vláda totiž musí tato zmiňovaná pravidla uvést v platnost," řekl dříve.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…