Soudy mají zaplavit prý tisíce žalob policistů za nezaplacené přesčasy, oznámil jejich odborář

12.11.2012 21:30

Policejní rebelové slaví vítězství a stát čekají mnohamiliardové výdaje navíc. Tak lze jednoduše popsat situaci, kdy Nejvyšší správní soud dal ve svém precedenčním rozsudku za pravdu bývalému policistovi, kterému jeho nadřízení nechtěli proplatit stovky hodin přesčasů a on měl o to sníženy odchodné i výsluhu. Úspěchem povzbuzení odboráři tvrdí, že mají připraveny tisíce podobných žalob.

Soudy mají zaplavit prý tisíce žalob policistů za nezaplacené přesčasy, oznámil jejich odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní nášivka

„Policisté jsou tak asi jedinými lidmi v České republice, kteří pracují třináct měsíců, ale plat dostávají jen za dvanáct,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci Unie bezpečnostních sborů (UBS) její místopředseda Aleš Lehký. Podle policejního odboráře Jana Vejvody je pak tato situace o to neudržitelná, že se současně soudcům a státním zástupcům budou jejich platy opětovně zvyšovat.

„Nejvyšší správní soud zcela jednoznačně řekl, že ačkoliv zákon umožňuje chtít po policistech, aby za výjimečných situací nařídil policistům sloužit až 150 hodin zdarma, nelze za to považovat třeba nařizování přesčasů příslušníkům Vězeňské služby, policie, hasičům a celníkům jejich funkcionáři jen proto, že nejsou lidi, že jich trvale chybí stovky a tisíce. To je problém státu, ne nás,“ vysvětlil podstatu jejich vítězné kauzy předseda UBS Zdeněk Buřič.

„Zrovna tak nelze považovat za důležitý zájem služby, aby byl dlouhodobý až trvalý nedostatek osob nahrazován zvýšenými nároky na stávající příslušníky,“ ocitoval z rozsudku, proti kterému se již nelze odvolat, Buřič. „Typickým příkladem je nařizování přesčasů lidem na bezpečnostní opatření během návštěvy prezidenta Putina v České republice, o kterém se vědělo půl roku dopředu,“ vysvětlil Lehký. Podle něj se ale jedná bohužel o rozšířený a hlavně zneužívaný jev, přičemž každý z řadových policistů, který v sobě našel odvahu se proti tomu ozvat, pak byl svými nadřízenými šikanován a musel od policie odejít.

„Policejní bafuňáři takto opakovaně řešili a řeší problémy, které nebyly pro své obecně nízké kvality schopni a mnohdy ani ochotni řešit. Na pražské kriminálce tím byli pověstní hlavně šéf hospodářského odboru Tauber, jeho zástupce Křenek a vedoucí jednoho z oddělení Kopecký,“ sdělil odborář Vejvoda.

Podle zástupců UBS a právníků policie tím, že nebyla schopna řádně odůvodnit požadovanou (zdarma) práci přesčas pro své lidi, a přitom jim jí přikázala, jasně prokázala nejen nízké právní povědomí, ale také pohrdání zákony tohoto státu, které má přitom sama chránit a dodržovat, ale své vlastní lidi poškodila hned třikrát. „Za prvé tím, že je nutila dělat práci navíc zadarmo, za druhé tím, že jim kvůli tomu tyto nezapočítané a přitom vysoké částky nepromítla do výše odchodného a za třetí tím, že na tom byli tito příslušníci biti i nižšími výsluhami,“ zdůraznil právník Martin Prosser, který rebelující policisty zastupuje u soudu.

Špióni a kontrarozvědčíci zůstali stávkokazy

Pro situaci v dnešní správě je typické, že ačkoliv se dnešní vítězství UBS dotkne všech bývalých příslušníků bezpečnostních sborů (tedy krom jmenovaných také civilní kontrarozvědky BIS a zahraniční špionáže ÚZS), odboráři z ani jedné této státní složky, spadající přímo pod premiéra a vládu, se za dobu několika let, co se táhnou spory UBS a státu, k jejich iniciativě nepřipojili. Zachovali se prostě jako politováníhodní stávkokazové. „Ani jednou se nám neozvali. U těch „Bizonů“ to asi budou kluci mít hodně těžké,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda UBS Lehký.

„Rádi budeme zdarma sloužit občanům tohoto státu při opravdu mimořádných situacích, například při povodních, ale za svou standardně odváděnou práci chceme být podle Listiny lidských práv a svobod také odměněni,“ uzavřel předseda UBS Zdeněk Buřič.

Tisíce žalob za miliardy

Podle Buřiče má UBS a jí najatá právní kancelář u nyní rozjetých dalších 52 sporů policistů se státem a další stovky plných mocí k podání žalob. „Celkem se může jednat o lavinu až tisíců soudních kauz, protože rozhodnutí Nejvyšší správního soudu je průlomové,“ varoval Buřič.

Vládní analýza ze 7. března tohoto roku přitom spočítala, že jen za proplácení přesčasů lidem, kteří slouží za ty, na jejich platy nejsou peníze, by stát ročně musel vynaložit kolem dvou miliard korun. Soudní pře, úroky a penále, stejně jako náklady na advokáty vítězných policistů v to nepočítaje. I proto byl pak o hodinu později ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Milan Červíček na následné tiskové konferenci k reorganizaci policie tak skleslí a zaražení.

„I když se Červíček snažil rozhodnutí nezávislého soudu bagatelizovat, což je samo o sobě v demokratické společnosti skandální a svědčí to na stále přetrvávající totalitní myšlení řady vysokých policejních funkcionářů, je to jasným důkazem toho, že si uvědomili, co jim teď za tuhle jejich zpackanou práci řekne skutečný premiér tohoto státu. Tím myslím strážce státní kasy Kalouska,“ dodal Vejvoda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…