Aféra Nagyová: Generál Šedivý ukazuje na podivné poměry na obraně

19.06.2013 11:15

ROZHOVOR Uplatňování kariérního řádu se hlavně na Ministerstvu obrany hodilo za hlavu a do vysokých postů se dostávají morálně nevyzrálí jedinci. To je dle bývalého náčelníka generálního štábu a armádního generála Jiřího Šedivého problémem faktu, že se tři vysoce postavení vojenští zpravodajci poddali diktátu vládní úřednice Jany Nagyové a sledovali pro ni lidi.

Aféra Nagyová: Generál Šedivý ukazuje na podivné poměry na obraně
Foto: generals.cz
Popisek: Armádní generál v záloze Jiří Šedivý

Jak jste přistoupil ke zjištění, že šéfové Vojenského zpravodajství prověřovali na zadání úřednice Jany Nagyové manželku premiéra Petra Nečase a možná i dva zaměstnance vlády?

Osobně velké zklamání. Něco takového je nepřípustné a je evidentní, že to poškozuje tuzemskou armádu. I když je nutné dělat rozdíl mezi vojenskými strukturami Ministerstva obrany a Armádou České republiky. To většina společnosti nevnímá. Vedle toho, že poškodili prestiž vojáků a Vojenského zpravodajství, z profesního hlediska možná větší škody způsobili u našich spojenců.

Myslíte si, že o tom premiér Nečas věděl?

Nechci mu sahat do svědomí. Zdá se mi podivné, kdyby o tom nevěděl. Vycházím z omezených útržků komunikace, která byla zveřejněna. Normální by například bylo, kdyby se zeptal, ze kterého bulvárního média byly ony fotografie. Pokud to nevěděl, je to chyba, za kterou zaplatil svojí politickou kariérou. 

Co jste si odpověděl na otázku, jak je to možné?

Projevil se v realitě problém, trápící celou českou společnost. Resort tuzemského Ministerstva obrany nevyjímaje. Tím je podceňování a v tomto případě rovněž klientelismus v obsazování rozhodujících a často lukrativních pozic v resortu. Oba jmenovaní generálové se tímto „výtahem“ dostali do takové funkce, kde je praktická zkušenost a splnění všech, nejenom vzdělanostních předpokladů, nezbytnou podmínkou. Kdyby si vážili své pozice, kterou dosáhli po úspěšném absolvování funkcí na jednotlivých stupních, nemohli by tak postupovat.

Ačkoli si velmi vážím každého vojáka, který úspěšně prošel bojovou misí, být jenom „hrdinou z Afghánistánu“ není dostatečnou garancí pro takovou funkci. Tuto pozici musí vykonávat morálně vyzrálá osobnost, jako tomu bylo v minulosti. Pokud nebude platit striktní kariérní řád, může se i v budoucnosti stát, že velitel malého, byť speciálního, útvaru přeskočí několik úrovní kariéry a dostane se do pozice, kdy se mu „zatočí hlava“ z neomezené moci, kterou bude mít v rukou. Přesně tohle se stalo oběma generálům.

Nepřipadá vám to jako vystřižené z dob náčelníka komunistické Hlavní správy obranného zpravodajství Bedřicha Reicina?

To snad ani ne. Z dob Reicina byl před časem případ likvidace tří generálů, potenciálních kandidátů na funkci náčelníka generálního štábu. Stalo se to v době, kdy byl Ondrej Páleník ředitelem Vojenského zpravodajství. 

Už jste to naznačil, ale zkuste rozvést, do jaké míry kauza poškodila pověst Vojenského zpravodajství, potažmo armády?

Samozřejmě, že to poškodilo pověst armády. Je nutné uvést, že Vojenské zpravodajství není součástí Armády České republiky, ale je vojenskou složkou resortu Ministerstva obrany České republiky. To vůbec nic nemění na věci, že v očích veřejnosti je dnes každý vysoce postavený voják, generál především, považován za potenciálně manipulovatelného člověka. I když po čase kauza odezní, bude dlouho argumentem proti vojákům. Je to škoda, protože drtivá část všech vojáků plní své povinnosti v duchu zákonů a v zájmu své vlasti. A to jak v zahraničí, tak i v Česku. Podívejte se na povodně.

Nicméně i v armádě toho musí být dost prohnilého, když je v novodobé historii takovým epicentrem různých kauz...

V určité době, koncem funkčního období ministra Tvrdíka a dále, nebyl zájem uplatňovat kariérní řád. Existoval jen v české armádě a i to jen nařízením náčelníka generálního štábu. Později, po roce 2002, byl zrušen úplně. Do vysokých funkcí byli, nicméně nejde o pravidlo, vyzvedáváni lidé, kteří neměli odpovídající kariéru, tedy i zkušenosti. Někteří i pod pohrůžkou, že odmítnutí funkce bude mít nepříjemné následky, jiní rádi akceptovali. Někteří z těch, kteří pochopili nesprávnost tohoto postupu, sami z armády odešli. Jiní ve funkcích zůstávali a i s omezenými zkušenostmi, byť s vysokými školami, funkce vykonávali, jak uměli.

Bohužel někteří svých pozic zneužívali, protože jim chyběla pokora, která vychází z pozic těžce a po dlouhé kariéře dosažených. Dokud bude platit, že mít dobré vztahy k nadřízeným je předpokladem pro nastoupení do „výtahu funkcí“, budou se dříve či později podobné případy opakovat. Cestou jsou jasná pravidla v postupu ve funkcích, kdy se do nejvyšších funkcí dostávají skutečně nejenom odborně zdatní vojáci, ale i vyzrálé osobnosti, které nepodlehnou vyhrožování nebo pochlebování, jako se tomu stalo v tomto případě. Pokud mám správné informace, současný náčelník generálního štábu interní kariérní řád opět zavedl, nicméně nemá celoresortní význam.

Jak na vás obecně zátahy na Ministerstvu obrany a v Úřadu vlády působily?

Hodně nepříjemně. Obě organizace, jak Ministerstvo obrany, tak Úřad vlády, mají být garanty zákonnosti. To se při zprávách o razii na Ministerstvu obrany a vládě nezdálo být pravdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…