Armádní obchodování bez souhlasu vlády. Na obraně to zavání zločinem

21.09.2011 19:17

EXKLUZIVNĚ Ministerstvo obrany a generální štáb mají obrovský problém. Jejich podřízená složka, Velitelství sil podpory (VSP), nezákonně bez souhlasu vlády obchodovalo s vojenským materiálem. V případě odsouzení tomu, kdo tento obchod uzavřel, hrozí jako pachateli závažného zločinu až osm let za mřížemi. Vondrův resort navíc tímto postupem dal možnost vydělat cizím firmám, protože obešel i domácí zbrojní průmysl. Ten tak v době ekonomické krize možná přišel o nemalé zisky- a český stát o daně.

Armádní obchodování bez souhlasu vlády. Na obraně to zavání zločinem
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Hlavními podezřelými v celé transakci je na jedné straně český generál Jaroslav Kocián, tehdejší velitel VSP ve Staré Boleslavi, na druhé straně pak NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency), která má na starosti v rámci NATO nákupy vojenského materiálu. Pikantním je, že ačkoliv ministr Vondra razí zásadu obchodovat s výrobci vojenského materiálu přímo, aby se tak ušetřily marže zprostředkovatelů, NAMSA, která funguje na základě objednávek od členských států NATO, si za své služby přitom má brát až sedmiprocentní provizi.

Bordel nebo úmysl?

O co jde? Posledního dubna posílá tehdejší velitel VSP generál Jaroslav Kocián šéfovi NAMSA objednávku na nákup desítek miliónů nábojů do automatických zbraní české armády, od automatických pušek až po granátomety. Vtip je v tom, že naprostou většinu této munice vyrábí naše vlastní české zbrojovky, např. vlašimská Sellier Bellot. „Vondrovo ministerstvo obrany nezná ani vlastní výrobce vojenského materiálu! To by třeba v případě vyhlášení branné pohotovosti státu a přechodu na válečný stav bylo pro naši zem fatální. Anebo je schválně obchází. Kdyby tu munici totiž nakoupili třeba přímo přes Sellier Bellot nebo jinou domácí firmu, spousta českých lidí by měla práci a státní kasa by na tom díky daním taky vydělala," uvádí pro ParlamentníListy.cz vojenský expert Jan Střelka.

S ním souhlasí i ekonom Jan Kolář. „Chybí podpora domácího průmyslu, a to i v době celosvětové ekonomické krize. Stát, respektive ministerstvo obrany, se vůbec nechová jako dobrý hospodář," vrtí nechápavě hlavou Kolář. Zajímavým faktem je i to, že jen několik dnů po podpisu podezřelé objednávky munice via NAMSA generál Kocián exkluzivně a vysoce lukrativně povýšil: stal se ředitelem sekce logistiky mezinárodního vojenského štábu na velitelství NATO v Bruselu. „Kozel se stal zahradníkem," komentuje Kociánův postup Střelka.

To ale není všechno, Kocián totiž k uzavření smlouvy neměl oprávnění. Podle zákona totiž musel k tomu mít souhlas vlády. Nebo licenci ministerstva průmyslu a obchodu. Tím se totiž státy brání nelegálnímu obchodování se zbraněmi, které skvěle popsal např. ve svém bestseleru Žoldáci Frederic Forsyth. Trestní zákon přitom jasně říká, že kdo bez povolení nebo licence provede zahraniční obchod s vojenským materiálem, bude potrestán odnětím svobody až na osm let. Za samotný obchod se přitom podle zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem považuje i tato písemná Kociánova objednávka. ParlamentníListy.cz ji mají k dispozici.

  • Objednávka k nahlédnutí ZDE


Obrana mlží

Trvalo skoro celé tři měsíce, než vláda generálův postup dodatečně legalizovala. „To ale na trestnosti pana generála nic nemění," potvrdil ParlamentnímListům.cz právník Martin Pavlík. Podle něho sice tím zanikla trestnost, nicméně policie musí i tak věc vyšetřit a případně odložit s tím, že se stal trestný čin, jehož trestnost zanikla v důsledku zániku společenské škodlivosti. „Nicméně ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo i tak zahájit s Vondrovým resortem správní řízení, na jehož konci může být vysoká pokuta," dodal Pavlík. To se však dosud nestalo.

Mluvčí Vondrova resortu Jan Pejšek ParlamentnímListům.cz sdělil, že se jednalo o obchod ve výši 207 miliónů korun a obrana podle něj postupovala ve všech fázích tohoto nákupu podle platných právních předpisů. Připustil však, že rozhodnutí vlády k obchodu přišlo až dodatečně. „Obchodní případ zatím ještě stále není dokončen. Agentura NAMSA zahájila s vítězi mezinárodní soutěže podpisy smluv, tudíž munice dosud nebyla dodána. Dodání se očekává na přelomu tohoto roku. Nicméně již v tuto chvíli je jasné, že úspory bude dosaženo a ve srovnání s minulými nákupy těchto komodit by tato mohla činit až 20 procent," tvrdí Pejšek. Zároveň se ale nechtěně podřekl, že i novelu zákona, která umožňuje pro příště resortům obrany a vnitra nakupovat nebo dovážet vojenský materiál přímo bez předchozího souhlasu vlády, prezident Klaus podepsal až 12. srpna, tedy dokonce ještě později, než se tento nezákonný nákup podařilo alespoň dodatečně zlegalizovat.

Pejšek zároveň napadl ParlamentníListy.cz z podjatosti a z toho, že ministerstvo obrany je neoprávněně kritizováno. „Je více než patrné, že nová praxe v armádních tendrech nebude některým subjektům vyhovovat a bude tak "po zásluze" torpédována," napsal Pejšek v emailové odpovědi ParlamentnímListům.cz.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…