Česká armáda čeká na vlastní ponorku. Parkovat by mohla na Vltavě

20.03.2011 15:05

První ponorka v historii české státnosti. I když vysloužilá. Česko ji podle smlouvy s Albánií mělo získat do sbírek Vojenského historického ústavu. Stála by jako muzeum na Vltavě, celý projekt je však hlavně kvůli nedostatku financí na její dopravu zmražen.

Česká armáda čeká na vlastní ponorku. Parkovat by mohla na Vltavě

„Finanční náročnost na dopravu ponorky do Česka je ohromná. Počítá se v desítkách milionů korun," sdělil serveru ParlamentníListy.cz ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek. 

Memorandum, podle něhož mělo Česko získat ponorku a jiné zajímavé exponáty z Albánie, bylo podepsáno již zkraje roku 2008. Podle tuzemských odborníků byla doprava tisícitunového plavidla na speciálním pontonu po Středozemním moři do Hamburku, pak po Labi i Vltavě do Prahy proveditelná. A to téměř vcelku.

Nyní se náročný přesun jeví jako hudba daleké budoucnosti. „Tehdy to bylo i z pohledu sponzorů reálné. Nadšení první fáze plánování přesunu však přerušila hospodářská krize. V Albánii se navíc po neštěstí při explozích ve vojenských skladech vyměnilo celé velení armády, takže ze smlouvy zatím nebylo splněno vůbec nic," doplňuje ParlamentnímListům.cz Knížek s tím, že zanedlouho se expozice vojenského muzea rozšíří alespoň o hrubou houfnici vyráběnou původně pro československou armádu, ale po obsazení Čech a Moravy v roce 1939 dodávanou Německem turecké armádě.

Rodokmen ponorky

Albánie inkriminovanou ponorku získala za režimu komunistického diktátora Envera Hodži. A to poté, kdy se tamní režim rozbratřil s nejvyšším vedením SSSR v čele s Nikitou Chruščovem. Po následné epizodě dobrých vztahů s komunistickou Čínou se Albánie definitivně uzavřela. Několik sovětských ponorek však tehdy v zemi orlů, jak se Albánii přezdívá, zůstalo a dnes reznou, včetně té Česku přislíbené, na námořní základně poblíž přístavu Vlora.

Kolos, který měl zamířit do Česka, je třídou vojenských stíhacích ponorek postavených v SSSR v době studené války. Nese sovětské označení Projekt 613, v kódu NATO jde o třídu whiskey, a byl postaven v roce 1954, přičemž sloužil až do roku 1999. V různých modifikacích jich bylo v letech 1949 - 1958 postaveno přes dvě stě. Byl vybaven dieselovým motorem a osmi torpédomety. Po přeplutí z Albánie do Prahy z něj měla vzniknout expozice studené války. V ní se počítalo i s výstavou věnovanou ponorkářům českého původu sloužícím v době Rakouska - Uherska.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…