Finanční injekce armádě. Dostane uniformy a vybavení za 200 milionů

18.06.2014 18:16

Česká armáda koupí nové uniformy a vybavení pro vojáky. Za poslední měsíc Národní úřad pro vyzbrojování vypsal v této oblasti zakázky za téměř 200 milionů korun. Tendry úřad zveřejnil ve věstníku veřejných zakázek. Vítězné firmy by měly vojákům dodat desítky tisíc součástí maskovacích obleků, ochranných přileb nebo bot. Na nedostatek uniforem si vojáci dlouhodobě stěžovali.

Finanční injekce armádě. Dostane uniformy a vybavení za 200 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piloti jdou ke stroji

"Cílem je zabezpečit vystrojení vojenských profesionálů Armády České republiky oděvem do polních podmínek," uvedl Národní úřad pro vyzbrojování v zakázce na dodávku uniforem. "Součástky jsou určeny pro vojenské profesionály při bojové činnosti a výcviku na území České republiky i v zahraničních operacích," dodal úřad v podmínkách zakázky. Pokud by se podle úředníků zakázka neuskutečnila, hrozilo by, že by vojáci neměli dostatečné vystrojení.

Vojáci by měli nové uniformy dostat do listopadu 2015

Národní úřad pro vyzbrojování hledá firmu, která armádě dodá kalhoty, blůzy a kabáty stejnokroje vzor 95, tedy základní oděv vojáků, které používají i v zahraničních misích. Vítěz tendru by měl vyrobit asi 117.000 kusů oblečení za 83,5 milionu korun bez DPH. Dodávka by se měla uskutečnit do konce listopadu 2015.

Národní úřad pro vyzbrojování také vypsal tendr na rámcovou smlouvu na dodávky ochranných pancéřových přileb za téměř 43 milionů korun. Armáda v minulých týdnech dále vypsala zakázky na tříletou rámcovou smlouvu na dodání sportovní obuvi za 37 milionů korun a obuvi pro vojenskou policii za 22 milionů korun, svetrů za osm milionů a součástí večerního stejnokroje vzor 2008 za 3,5 milionu korun.

Armádní sklady s oblečením byly prázdné už loni na podzim

Ministr obrany Martin Stropnický nedostatky ve výstroji armády kritizoval při květnové návštěvě 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, označil je za ostudu. Za příčinu označil špatně vedené soutěže na výběr dodavatelů vybavení v minulých letech.

Vojáci si na nedostatek uniforem stěžovali dlouhodobě. Původní zakázku muselo ministerstvo zrušit a loni na podzim byly armádní sklady údajně téměř prázdné. V prosinci loňského roku se podařilo uzavřít smlouvu s prostějovskou firmou Koutný na uniformy v celoroční verzi za 28,8 milionu korun. Druhá část na letní verzi uniforem byla zrušena kvůli nesplnění zadávacích podmínek. Vítězem doplněného výběrového řízení se stala v březnu firma Blažek Praha, která má armádě do konce listopadu dodat 57.500 součástí stejnokroje, tedy blůz a kalhot v béžovém a zeleném odstínu v letní verzi, vše za 36 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…