Pecina: Zneužití Vojenského zpravodajství je z mého pohledu nejzávažnější

20.07.2013 9:05

Z pohledu vicepremiéra a ministra vnitra Martina Peciny je nejzávažnější věc v kauze Nagyová to, že bylo zneužíváno Vojenské zpravodajství. To je podle Peciny pro obraz ČR v zahraničí fatální. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo, kde se vyjadřoval i k šancím Rusnokovy vlády.

Pecina: Zneužití Vojenského zpravodajství je z mého pohledu nejzávažnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina ještě jako ministr vnitra

Co říká Martin Pecina tomu, že Nejvyšší soud vyjmul tři exposlance z pravomoci orgánů činných v trestním řízení? „Jak tomu rozumím, tak NS řekl, že na to, z čeho jsou exposlanci obviněni, se vztahuje poslanecká imunita. Čili neřekl, že nic nespáchali nebo že tam byla jiná procesní vada. Ale myslím, že je hodně brzy na to, abychom to hodnotili, měli bychom nechat proces doběhnout,“myslí si ministr vnitra.

Podle Martina Peciny je i z médií jasné, že se zatím jeden člověk přiznal k tomu, že vojenská zpravodajská služba byla zneužívána. „A to je z mého pohledu, jako člověka, který se několik let pohyboval v bezpečnostní problematice, nejzávažnější věc ze všech. To je pro mezinárodní obraz ČR fatální, něco takového se děje leda v Africe. To, že dají občas do vazby ministra, poslance či vysokého státního úředníka za korupci, se děje i jinde v Evropě,“ řekl ministr.

Pecina důvěřuje Šlachtovi i jeho nadřízeným

„Jestli si Ivo Ištvan špatně vyložil imunitu a NS mu dal správný výklad, on na to zareagoval a lidi propustil, tak nevím, proč by měl být odvolán,“ řekl Pecina na názory těch, kteří volají po odchodu Ivo Ištvana z funkce.

„To, že bývalí Nečasovi ministři vyzývají mě a ministryni spravedlnosti Benešovou, ať začneme dělat pořádek v policii a justici, je výrazem zoufalosti. Vždyť nejvyššího státního zástupce Zemana a policejního prezidenta Martina Červíčka dosadila Nečasova vláda. A po nás, kteří jsme týden ve funkci, chtějí, abychom ty lidi měnili?“

Podle Martina Peciny nic nenasvědčuje tomu, že by v celé kauze mělo jít o policejní provokaci. „Jediné konstatování v celé kauze zatím je, že NS řekl, že poslanci jsou beztrestní, pokud takové skutky páchají ve sněmovně. Ještě jednou chci zdůraznit, že plukovník Šlachta i jeho nadřízení mají mou plnou důvěru, kterou nezviklalo ani ono rozhodnutí NS,“ řekl Pecina.

Vicepremiér Pecina se domnívá, že Rusnokova vláda získá důvěru

Pro deník Právo Martin Pecina mimo jiné řekl, že se domnívá, že Rusnokův kabinet dostane ve sněmovně důvěru. „Také si myslím, že je v Parlamentu hodně lidí, kteří mají obavu, co bude s touto zemí, kdyby se vrátila Nečasova vláda, nedejbože s Petrem Nečasem, který se tváří jako křišťálově čistý.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…