Ze zákulisí Vojenského zpravodajství: Bývalý agent mluví o velitelích

17.06.2013 17:17

Na základě pověření ministra obrany Vlastimila Picka od dnešního dne řídí Vojenské zpravodajství brigádní generál Rostislav Pilc. O koho se jedná? „Člověk s naprosto elegantním zevnějškem, vybroušeným chováním a doslova lišáckými kombinacemi a nápady,“ řekl ParlamentnímListům.cz důvěrný zdroj, bývalý vojenský zpravodajec.

Ze zákulisí Vojenského zpravodajství: Bývalý agent mluví o velitelích
Foto: army.cz
Popisek: Brigádní generál Rostislav Pilc (zcela vlevo) pověřen řízením Vojenského zpravodajství

Ministr obrany Vlastimil Picek z důvodu obvinění ÚOOZ dočasně zprostil výkonu služby ředitele Vojenského zpravodajství generálmajora Milana Kovandu a dalšího příslušníka VZ plukovníka Jana Pohůnka.

Ti čelí obvinění, že vyhověli neoprávněnému požadavku bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové na sledování premiérovy manželky a dalších dvou lidí z Úřadu vlády. Kovanda se před soudem ke sledování Radky Nečasové přiznal, a proto se vyhnul vazbě. Sledování dalších dvou lidí, pracovnice Úřadu vlády a řidiče Nagyové, popřel.

Zpravodajský profesionál s uceleným vzděláním

„Postavení generálmajora Milana Kovandy a plukovníka Jana Pohůnka mimo službu potrvá do doby, než o míře jejich zavinění rozhodne nezávislý soud. Znovu chci širokou veřejnost ubezpečit, že Vojenské zpravodajství pokračuje i nadále zodpovědně v plnění svěřených úkolů pro zajištění bezpečnosti státu,“ píše na webové stránce resortu obrany ministr Picek.

Minimálně do doby, než soud rozhodne o Kovandově vině či nevině, bude Vojenské zpravodajství řídit brigádní generál Rostislav Pilc. Kdo to vlastně je? ParlamentníListy.cz zjistily podrobné informace.

O novém šéfovi vojenských zpravodajců naší redakci poskytl informace bývalý příslušník VZ, který si však z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě.

„Po více než deseti letech, byť dočasně, byl do čela Vojenského zpravodajství Armády ČR konečně jmenován skutečný zpravodajský profesionál, který má ucelené zpravodajské vzdělání, začínal u vojenské rozvědky od nejnižší funkce,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz vysoce důvěryhodný zdroj.

Brigádní generál Pilc podle něho pracoval v nejtajnějším oddělení strategické části vojenské rozvědky, která řídila takzvané legalisty. Legalisté jsou důstojníci, vyslaní vojenskou rozvědkou pracovat do soukromé firmy, na ministerstva zahraničí, hospodářství, nebo se stanou novináři a podobně, přitom ale dál skrytě a hlavně tajně slouží primárně ve vojenské rozvědce a svému státu.

Elegantní lišák jako Fešák Hubert

Rostislav Pilc také prošel diplomatickými zpravodajskými funkcemi, postupoval po jednotlivých služebních příčkách velení. „Nikdy se nezkorumpoval kontakty s problémovými funkcionáři rozvědky. Je skromný, inteligentní, má vytrénované zpravodajské myšlení a vybroušené logické myšlení, což dává předpoklad, že je více než schopen dbát v reálné činnosti zákonných norem a předpisů, limitující činnost vojenské rozvědky i kontrarozvědky. Bůh ochraňuj Picka za tuto volbu!“ popisuje bývalý příslušník Vojenského zpravodajství pro ParlamentníListy.cz nového šéfa VZ.

Brigádnímu generálu Pilcovi se podle našeho zdroje přezdívá Fešák Hubert, což je postava stejnojmenné československé komedie z poloviny osmdesátých let. „Pilcovi se tak říká, protože se vyznačuje naprosto elegantním zevnějškem, vybroušeným chováním a doslova lišáckými kombinacemi a nápady,“ prozrazuje zdroj.

Bývalí šéfové buď trestně stíháni, nebo vyhozeni

Pilcův nástup do čela vojenské rozvědky a kontrarozvědky podle bývalého příslušníka této službě jedině prospěje, neboť jde po velmi dlouhé době o schopného člověka. Na rozdíl prý od minulých ředitelů.

„Ředitel Kovanda je trestně stíhán, bývalý ředitel Páleník je trestně stíhán. Další bývalý ředitel Krejčík byl vyhozen z funkce a podivuhodně nebyl stíhaný za to, co napáchal. Před ním ředitel Prokš byl vyhozen pro neschopnost a další z exředitelů Andor Šándor takřka na hodinu vyhozen v souvislosti s případem předávání hlavice balistické rakety SS21 důstojníkům Mossadu a rozkrádáním platů legalistů,“ shrnul bývalý vojenský zpravodajec pro server ParlamentníListy.cz bývalé šéfy VZ.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„ČR je bez obrany.“ Po útoku na Izrael zlá pravda o nás. Armáda, zbraně, omyly

4:44 „ČR je bez obrany.“ Po útoku na Izrael zlá pravda o nás. Armáda, zbraně, omyly

Proti válce leteckých modelářů je Česká republika bez obrany, uvádí po íránském útoku na Izrael anal…