Bárta: Jedno pivo před jízdou? To v žádném případě. Bez diskuze

01.08.2010 5:59

Že do čtvrt promile neovlivní alkohol řidiče ještě neznamená, že budeme šoférům tolerovat pivo před jízdou. Ministr dopravy Vít Bárta uvedl výsledky ministerské analýzy na pravou míru.

Bárta: Jedno pivo před jízdou? To v žádném případě. Bez diskuze

Zpráva ministerstva zdravotnictví o tom, že jedno pivo před jízdou neovlivní schopnosti řidiče, otevřela médiím diskusi o toleranci alkoholu za volantem. Ministr dopravy, jehož resort si analýzu objednal, ovšem nechce o pití šoférů ani slyšet.

"To v žádném případě ne," uvedl ministr Vít Bárta (VV) serveru ParlamentníListy.cz k debatě o "jednom pivu".

Na ministerskou analýzu, podle které není možné do 0,24 promile alkoholu v krvi prokázat
vliv látky na řidičovo chování, upozornily Lidové noviny. List uvádí, že se tak otevřela cesta k tolerování jednoho desetistupňového piva před jízdou.

"Závěr je takový, že do zmíněného limitu není možné prokázat ovlivnění řidiče," shrnul pro deník závěry analýzy Josef Pokorný, ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy.

Do 0,24 promile o průkaz nepřijdete

Bárta, alespoň prozatím, zůstává nohama na zemi. „Nulová tolerance a maximum pro bezpečnost na silnicích je priorita," utnul ministr debatu o alkoholu za volantem. Zapravdu mu už v minulosti dával stranický kolega, odborník na dopravu Stanislav Huml, který je veřejným nepřítelem podnapilých řidičů.

Už nyní ovšem dopravní policisté s číslem 0,24 promile denně pracují. Je to totiž hodnota, kterou může mít v těle i abstinent a policisté proto do této hranice většinou nezadržují řidičské oprávnění. Nařizuje jim to metodické pokyn, podle kterého také obecní úřadu případy takových hříšníků většinou odkládají.


Čtěte také:

Foto: archiv

reklama

autor: blk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…