Exministr Řebíček kritizuje železniční novinky. Idioty kamery neodradí

09.07.2011 21:56

Správa železniční a dopravní cesty si posvítí na nezdárné řidiče. Na železniční přejezdy chce umístit kamery, které mají zachycovat případné řidičské hříchy. Podle bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka ale inovace nehodám nezabrání. Na "idioty" totiž prý podobný bič neplatí.

Exministr Řebíček kritizuje železniční novinky. Idioty kamery neodradí

Nehody na železničních přejezdech patří k poměrně častým příčinám úmrtí při dopravních nehodách. Nepozorný řidič při nich často vjede na koleje, aniž by si všiml, že přijíždí vlak. Nebo zkrátka doufá, že "to stihne".



Hříšníci často platí životem

Často to ale nedokáže. Důkazem je fakt, že za první polovinu roku 2011 došlo na českých železničních přejezdech k pětasedmdesáti nehodám, při nichž zemřelo deset lidí a zraněno jich bylo šedesát jedna.

Správa železniční a dopravní cesty tak přichystala na hříšníky, jež podobné nehody zapříčiňují, bič. Nakoupí kamery, které budou na přejezdech snímat jak vozidla, tak jejich řidiče, aby bylo možné hříšníky po spáchání případného přestupku potrestat.

 

  • Více o SŽDC najdete ZDE

 


Kamenem úrazu ale může být velice nízký počet kamer. Těch bude prozatím pouze dvacet. A ani to není úplně jisté.

Cena projektu? Velká neznámá

"Dosud probíhá analýza toho, jak konkrétně bude projekt vypadat, konzultujeme věc i s policií, která by měla mít možnost informace z databází využívat," vysvětlil ParlamentnímListům.cz mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

Kolik celý projekt bude stát ale zatím nechtěl sdělit. "Kalkulace bude probíhat teprve příští týden," uvedl Halla s tím, že v současnosti si netroufne říct konkétní číslo.

Kamery budou cestovat

Správa železniční a dopravní cesty plánuje kamery, které na přejezdy umístí, postupně přesouvat. Řidiči tak zřejmě nikdy nebudou vědět, zda na přejezdu, kam vjíždí, kamera je či není. Inovace by tak měla působit zejména jako prevence a ukáznit hříšné řidiče.

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček ale nevěří, že by nové opatření na přejezdech výrazně zlepšilo situaci.

Skeptik Řebíček: Idioty kamery neodradí, nešťastníkům nepomůžou

"Jsem v té věci lehce skeptický. Ty, promiňte ten výraz, idioty, kteří přes blikající přejezdy jezdí vědomě, to neodradí a těm nešťastníkům, kteří před vlak vjedou v nějakém zmatení mysli nebo opomenutím, to život nezachrání. Volné prostředky by podle mě v maximální míře měly směřovat k tomu, aby si i zamyšlený či nepozorný řidič přejezdu všiml," sdělil ParlamentnímListům.cz Řebíček.

Dopravní expert a bývalý šéf BESIPu Robert Šťastný ale kontruje. Nápad umístit na přejezdy kamery považuje za dobrý.

Skvělý nápad, kontruje odborník

"Je to dobrá cesta. Devizu vidím hlavně v psychologii - pokud lidé budou mít pocit, že je někdo kontroluje, budou ukázněnější," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Další výhodu kamerového monitoringu přejezdů vidí v tom, že si správa železnic vytipuje rizikové přejezdy.

"Pokud se zjistí, že na jednom přejezdu bylo během jednoho týdne několik problémů a na druhém žádný, bude to důležitý signál," uvedl pro redakci dopravní expert.

Poslanec Stanislav Huml, jenž v minulosti vedl středočeskou dopravní policii, nápad nezatracuje. "Význam to může mít, pokud se bude dokumentovat a trestat jízda přes přejezd na červenou. Dobrý nápad," řekl ParlamentnímListům.cz.

S pořizováním a následným umisťováním kamer na železniční přejezdy by Správa železniční a dálniční cesty chtěla začít zřejmě už na přelomu srpna a září.


Více čtěte:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…