Věk není indikátor sociální potřebnosti. Kalousek je asociál, zuří hejtmani

20.07.2011 12:11

AKTUALIZOVÁNO Ministr dopravy navrhl, aby stát negarantoval slevy na jízdné pro děti a seniory. Důvodem je drastické snížení rozpočtu na dopravu. Kalousek souhlasí. Věk podle něj není indikátorem sociální potřebnosti.

Věk není indikátor sociální potřebnosti. Kalousek je asociál, zuří hejtmani


Slevy na dopravu pro děti a seniory by už neměl garantovat stát. Takový návrh projedná tuto středu vláda. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) by totiž musel žádat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o 95 milionů korun navíc. A to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) rozhodně odmítl.

"Myslím, že slevy by měl stát zajistit pouze pro zdravotně postižené," řekl Lidovým novinám Kalousek. A důrazně se ohradil proti praxi krajů, které slevy na dopravu poskytují.

Asociální a hrubý krok, volají hejtmané 

„Je to silně asociální krok. Na počínání této vlády mne už ale nemůže nic překvapit. Je to přenášení finanční zátěže na kraje, které se s tím budou muset vyrovnat, aby chránili své obyvatele před takzvanými reformami," slibuje v reakci pro ParlamentníListy.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), že se bude snažit udělat maximum, aby dopady na děti i důchodce zmírnil.

"Je to další hrubý zásah vlády do sociálního postavení těch lidí, kteří se nedokážou účinně bránit. Je to velmi necitlivý krok," přidává se ke svému kolegovi v odpovědi pro ParlamentníListy.cz i moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas.

Psali jsme:
Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory
I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

Zavřít železnici i autobusovou dopravu

Proč by děti a staří lidé neměli mít nárok na dopravu zdarma? Ministr má jasno. "Věk sám o sobě přece není indikátorem sociální potřebnosti," nekompromisně tvrdí Kalousek.

„Věk sice není důvod pro slevy, ale veřejnou dopravou jezdí nejvíce právě děti a důchodci. Jestli jim ty slevy sebereme, tak můžeme rovnou zavřít železnice i autobusovou dopravu," říká rozhořčeně pro ParlamentníListy.cz hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Věk není handicap

Námitku na to, že ekonomicky neaktivní lidé by mohli být výrazně finančně zasaženi, ministr financí zamítl. "Znovu říkám, věk nemůže být sám o sobě handicapem, a handicapem je tedy zdravotní postižení," vysvětlil v LN Kalousek.

SLEDUJEME téma: rozpočet
SLEDUJEME téma: DPH

Podle něj je jen na krajích a hejtmanech, zda ve svých rozpočtech peníze na slevy na dopravu najdou. "Pokud vím, jeden hejtman vozí děti do školy zadarmo a má děravé silnice," rýpl si do středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Kalousek.  Podle něj se jedná o ryzí populismus.

"Je to v duchu této vlády, že se má šetřit na těch, co se nemohou moc bránit, tedy děti a důchodci. Bude to další opatření snižující životní úroveň rozsáhlých skupin obyvatel," glosuje pro ParlamentníListy.cz záměr ministrů středočeský hejtman David Rath.

Šéf seniorů: Nikdo s námi nejednal

Nyní stát garantuje dopravu dětem do 6 let zdarma, senioři nad 60 let mají u ČD 50 procentní slevu. Šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes je proti změnám razantně proti.

"Stát zastropovává příjmy důchodcům a zároveň jim zvyšuje náklady na bydlení, zdravotní péči a nyní i na dopravě. přitom se nikdo neobtěžoval to s námi probrat," zlobí se Pernes.

"Toto by vládu zlikvidovalo. Je to vydírání Kalouska," hodnotí tento záměr vlády mediální odborník Karel Hvížďala.

I soukromí dopravci nyní dostávají od státu peníze zpět za slevy pro děti, studenty a důchodce. Jen MHD stát dotuje částkou 1,9 miliardy korun ročně. Města navíc poskytují další slevy nad rámec zákona.

Pokud by ministerstvo dopravy peníze dopravcům nedávalo, dopravci slevy zruší. Mohlo by to být již od září.

Ministr financí se už musel smířit s tím, že proti jeho vůli rozhodla vláda, že stát neškrtne dotace na vlaky v regionech, takže kraje mohou na letošek počítat s částkou zhruba 2,6 miliardy korun. Peníze krajům zaručuje memorandum o podpoře krajů, které vyjednal bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Kalousek ale dohodu nepovažuje za právně závaznou a dotace chtěl zrušit nebo výrazně omezit.

Dále čtěte:
Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů
Obrat! Bárta je pro zvýšení DPH. Chce ale "překopat" škrty a daně
Gazdík: Nevěřte novinám. Bárta chce škrtat stejně jako Kalousek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…