Za dražší dálniční známky Dobeš postaví tři kilometry dálnice

28.07.2011 21:46

Ministr dopravy Pavel Dobeš v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že v příštím roce hodlá zvýšit cenu dálničních známek z 1200 na 1500 Kč. Resortu to má vykompenzovat deset miliard korun, o které jej v příštím roce ochudí ministerstvo financí. Podle Pavla Barocha ze serveru Aktuálně.cz však vybrané peníze budou stačit sotva na tři kilometry dálnic.

Za dražší dálniční známky Dobeš postaví tři kilometry dálnice

Při maximálním zvýšení přinesou dražší dálniční známky asi jen 700 milionů korun. Průměrný kilometr českých dálnic přitom podle propočtů Ředitelství silnic a dálnic vyjde na necelých 227 milionů korun.

700 milionů = 5 km dálnic v nekomplikovaném terénu

Záleží ovšem na tom, do jakého úseku dálnice by se ministerstvo rozhodlo miliony investovat. Pokud by vybraných 700 milionů použilo na výstavbu dálnice v nekomplikovaném terénu, mohlo by tak postavit až pět kilometrů. Například úsek D1 mezi Kojetínem a Kroměříží totiž stál „pouhých" 147 milionů korun.

Naopak na Pražském okruhu, kde kilometr asfaltu vyšel na astronomických 542 milionů korun, by peníze ze zdražených dálničních známek asi moc nepomohly.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…