Politici z Varů se bijí za silnici R6. Ministerstvo: Nářky jsou zbytečné

24.04.2012 18:56

Skutečně málo co trápí politiky v Karlovarském kraji tak jako věčné patálie s rychlostní komunikací R6. Dokonce jsou ochotni kvůli vysněné dálnici na Prahu zapomenout na stranické šarvátky a na čas táhnout za jeden provaz. Jenže, otevření dalšího z úseků R6 není důvodem k velké radosti, ani objímání. Naopak, je názornou ukázkou toho, jak nekoncepčně a nekvalitně se u nás buduje dálniční síť.

Politici z Varů se bijí za silnici R6. Ministerstvo: Nářky jsou zbytečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Je paradoxem, že dokončené úseky R6 řidičům spíše zrychlují cestu směrem na Cheb a nikoliv na opačnou stranu. Léta budovaná komunikace totiž nevede až do hlavního města. Dostavba R6 směrem na Prahu je v nedohlednu, a navíc  ty části, které se již podařilo dokončit, trpí vážnými nedostatky, u nás bohužel nijak výjimečnými. Vozovka se na několika místech vlní a na jednom z mostů se dokonce objevily trhliny. Přes tyto závady byl v dubnu uveden do provozu celý úsek  mezi Novým Sedlem a Sokolovem, měřící 7,5 kilometrů. Zůstává otázkou, jak dlouho bude fungovat, protože nutné opravy a s tím související uzavírky, jsou na spadnutí.

Zpoplatněný polotovar

Při nedávném zprovoznění dalších kilometrů R6 se tentokrát  nekonaly žádné obvyklé slavnostní rituály s budovatelskými projevy a stříháním pásek. Z Prahy nikdo nedorazil a zástupci kraje se museli spokojit sami se sebou. Rozčilený hejtman Josef Novotný (ČSSD) si postěžoval: „Většinou, když Ředitelství silnic a dálnic ČR dokončilo některý z úseků R6 v Karlovarském kraji, slavnostní akcí zahajovalo jeho provoz. Nyní se otevírá poměrně dlouhý úsek této rychlostní silnice, ale bez slavnostního zprovoznění. Zdá se tedy, že asi není vše úplně v pořádku,“ uvedl hejtman Novotný
pro ParlamentníListy.cz.

Ministerstvo dopravy navíc oznámilo, že po otevření úseku z Nového  Sedla do Sokolova bude od 18. dubna zpoplatněna jízda po celé komunikaci, vedoucí z Jenišova do Chebu, dálniční známkou. To se samozřejmě nikomu nelíbí, dálniční známky navíc nebylo možné minulý týden koupit, protože byly beznadějně vyprodány. 

Odnikud nikam?

Zpoplatnění R6 doslova vytočilo předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje. Ta dala patřičně najevo svůj nesouhlas: „Důrazně protestujeme proti zpoplatnění a považujeme  jej za výsměch občanům našeho regionu a za nepokrytý projev arogance moci nynější vládní garnitury. K tomuto názoru nás vede především fakt,že zprovozňovaný úsek R6 není napojen na dálniční síť ČR.

V tomto ohledu tedy směřuje odnikud nikam. Po ohlášeném znovuzahájení výstavby dálnice D3 je Karlovarský kraj posledním krajem ČR bez dálničního spojení s hlavním městem. Navíc nelze očekávat, že vybrané peníze budou použity k výstavbě dalších úseků R6, protože na rok 2012 vyhradilo Ministerstvo dopravy ČR na další financování R6 směšných 50 milionů korun, konkrétně na výkupy pozemků a projekční práce pro trasu směrem na Prahu. V praxi to znamená zastavení výstavby R6,“ konstatuje prohlášení Rady a obrací se proto na občanskou veřejnost, poslance a senátory i na veřejnoprávní media s prosbou o podporu kroků, směřujících ke zrušení záměru zpoplatnit tento „polotovar“.

Zbytečné nářky

ParlamentníListy požádaly o stanovisko také ministerstvo dopravy. Zajímalo nás, proč se otevření nového úseku R6 nikdo nezúčastnil a proč je zpoplatněna komunikace s řadou závad. Mluvčí Martin Novák nám vysvětlil: „Ministr dopravy Pavel Dobeš doprovázel  té době na na cestě po Balkánu premiéra Nečase. Co se zpoplatnění úseku týče, zástupci kraje dostali vyhlášku k posouzení a připomínkování a ani jednu nezaslali. Ozvali se, až když byla vyhláška dávno schválena. Současné nářky tedy bereme jako zbytečné.“ 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…