Bývalá firma exministra Řebíčka získala zakázky za 14 miliard

12.08.2009 14:32

Stavebnická společnost Viamont, kterou spoluvlastnil exministr dopravy Aleš Řebíček z ODS, získala za dobu jeho působení ve vládě zakázky za 14 miliard korun, často právě od ministerstva dopravy.

Bývalá firma exministra Řebíčka získala zakázky za 14 miliard

Za dobu působení Aleše Řebíčka (ODS) v politice získala firma, ve které exministr dříve pracoval, zakázky od státu v hodnotě 14 miliard korun. K tomuto závěru došly na základě vlastních výpočtů středeční Hospodářské noviny. 

Média v poslední době opakovaně upozorňují, že Viamont začal dostávat významné zakázky ve chvíli, kdy Řebíček nastoupil do vlády. Ten však všechna obvinění kategoricky odmítá.

Loňský čistý zisk Viamnotu činil více než 293 milionů korun a vyhrál 25 tenderů na veřejné zakázky. 

Aleš Řebíček vstoupil do ODS před osmi lety, angažmá ministra dopravy získal v roce 2009 jako člen kabinetu Mirka Topolánka, za jehož spojence je pokládán. Řebíček tvrdí, že se svého třetinového podílu ve firmě vzdal ještě před volbami. V majetkovém přiznání uvedl, že akcie odprodal společníkovi z Viamontu za 260 milionů korun.

Vyjadřovat se k celé záležitosti však odmítá. "Nezlobte se, odmítl jsem za uplynulé dva týdny asi deset rozhovorů a nemám na tomto postoji zatím co měnit," vzkázal v SMS zprávě Hospodářským novinám.

Po nástupu Aleše Řebíčka na ministerstvo dopravy se začal Viamont nečekaně vzmáhat. V roce 2007 obdržel 60 milionů za opravu železničního mostu v Nymburce, rekonstruoval i další most u Děčína za 470 milionů, následovala obdobná zakázka za miliardu v Kolíně. Přidaly se i menší práce pro města a obce, ovšem hlavním zadavatelem zakázek Viamnontu bylo Ředitelství silnic a dálnic, spadající pod ministerstvo dopravy.

Ovšem přímé důkazy, že Řebíček zajišťoval protekci „své" firmě neexistují. Z majetkového přiznání, které musí zákonodárci povinně odevzdávat, však plyne, že exministr dopravy měl nebo má značné příjmy. V loňském roce koupil vilu v Itálii za přibližně 126 milionů korun. Nedlouho potom za dalších 9 milionů zakoupil byt v Dubajské čtvrti Marina, kde se nacházejí pláže, umělá jezera a golfová hřiště.

Italská vila se nachází v Monte Argentariu v Toskánsku. V tomto místě se letos v létě sešli v rámci společné dovolené právě Řebíček spolu s Mirkem Topolánkem, lobbistou Markem Dalíkem a šéfem ČEZu Martinem Romanem. Snímky z dovolené poskytl deníku Mladá fronta Dnes bývalý generál rozvědky Karel Randák.

Po pádu vlády a odchodu Řebíčka z pozice ministra získal Viamnot zakázky celkem za 1,7 miliardy korun, posledním velkým podnikem je spoluúčast na dražbě drážních budov v hodnotě 132 milionů korun.

Foto: alesrebicek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…