Ceny pohonných hmot stoupají, řešením je snížení daně

22.01.2012 14:46

Ceny pohonných hmot dosahují rekordní výše, není vyloučené, že se vyšplhají až 40 korun za litr. Příčinou je slabý kurz koruny vůči dolaru a růst ceny ropy. Jedinou možností, jak by mohl stát zasáhnout, je snížení daně na minerální oleje. „To by však mohlo způsobit výpadek ve státním rozpočtu,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ceny pohonných hmot stoupají, řešením je snížení daně
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

„Za poslední léta cena pohonných hmot roste. Příčinou jsou především kurzovní rozdíly a s tím nemůže vláda nic dělat. Ovlivnit můžeme pouze výši DPH a spotřební daň. Snížení daně na minerální oleje však může způsobit výpadek ve státním rozpočtu, jak se stalo na Slovensku,“ přiblížil problematiku ministr dopravy Pavel Dobeš v Otázkách Václava Moravce.

Spotřební daň je nadprůměrná

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec by se k snížení spotřební daně uchýlil. „Jsme tranzitní zemí, takže je důležité razantně zasáhnout do cen pohonných hmot. Spotřební daň máme nadprůměrnou v porovnání s Evropskou unií. Můžeme ji snížit 2,5 koruny nebo spíše o jednu korunu.“

S tím Dobeš nesouhlasí. „Ten nápad byl zajímavý ve chvíli, kdy mělo dojít k výtěžnosti. Nyní by to však způsobilo pouze výpadek daní, je to pro mě mrtvý nápad,“ stojí si za svém.

Objem prodeje ceny zatím neovlivnily

Zvyšování cen pohonných hmot může ovlivnit objem prodeje. „Je zimní sezóna, ta obecně přináší nižší prodeje, takže zatím nelze říct, zda je to ovlivněno zvýšením ceny pohonných hmot. Většinou už prodejci ceny benzínu kompenzovali, u nafty dojde ještě ke zdražení o 50 haléřů, záleží, jak se bude vyvíjet trh,“ uvedl předseda Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček.

Firmy, které by nereflektovaly zdražení pohonných hmot, zkrachují. „Problémům čelí především malé dopravní subjekty. Na severu Moravy a Čech si lidé často objednávají levnější dopravce z Polska,“ uvedl Generální tajemník sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Špryňar.

Nekvalitní benzín nebo daňové úniky

Z důvodů zvýšení ceny pohonných hmot může dojít k pokusu o jejich pančování. „Kvalitu musí kontrolovat úřady, šizení by mohlo nastat při jakékoli ceně,“ uvedl Dobeš.

„Dlouhodobě je situace na trhu taková, že se zboží není řádně zdaněno. Poslední dobou se však zvýšila efektivita daňové správy a může tak vzrůst pančování,“ dodal Indráček.

reklama

autor:

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…