Ceny pohonných hmot na maximu. Kalousek: Zasahovat nebudu

23.01.2012 21:03

Ministerstvo financí neplánuje snížit spotřební daň u pohonných hmot. Ovlivnit tímto způsobem ceny nafty a benzinu, které jsou nyní na rekordním maximu, je podle ministerstva kontraproduktivní. Zároveň to odporuje mezinárodním dohodám, uvedlo v pondělí ministerstvo. Naopak Společenství čerpacích stanic vyzvalo vládu a MF, aby se bezodkladně začaly zabývat optimalizací sazby spotřební daně u motorové nafty.

Ceny pohonných hmot na maximu. Kalousek: Zasahovat nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Ceny pohonných hmot jsou v současnosti ovlivňovány cenou ropy na světových trzích a kurzovými vlivy. Ministr financí je přesvědčen, že kompenzovat tyto vlivy pohybem sazby spotřební daně je kontraproduktivní," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Navíc je podle něj k tomuto postoji Česká republika vázána i unijní takzvanou manchesterskou dohodou z roku 2005. "V ní se státy dohodly, že nebudou tímto způsobem zasahovat do daňového systému kvůli výkyvům cen ropy," dodal Jakob.

Levice chce spotřební daň u pohonných hmot snížit

Stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec v neděli uvedl, že sociální demokraté se znovu pokusí prosadit snížení spotřební daně u pohonných hmot. Oproti poslednímu pokusu, kdy navrhovala strana snížení o 2,50 koruny na litr, bude nyní požadovaný pokles zřejmě na úrovni jedné koruny. Ministr dopravy Pavel Dobeš takový návrh odmítl.

Společenství čerpacích stanic přitom dnes v tiskové zprávě upozornilo, že spotřební daň vzrostla v souvislosti s přijetím balíčku úsporných opatření od ledna 2010. "Každý správný hospodář je ochoten uznat svou chybu a je také připraven ji napravit. Zatímco zvýšení sazby z ledna 2010 považuje za správné již málokdo, k nápravným krokům vláda doposud nenašla odvahu, energii věnuje spíše hledání výmluv, proč by se na sazbu daně nemělo sahat," uvedlo společenství.

Ceny na maximu

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pokračovaly v růstu a dostaly se na nové rekordní hodnoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 56 haléřů na 36 korun za litr. Cena nafty se zvýšila o 68 haléřů na 36,69 Kč/l.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…