Z povolenek nebude tolik miliard, jak vláda zamýšlela

26.01.2012 22:49

Česká republika získá vydražením emisních povolenek 3,5 miliard korun. Tedy mnohonásobně nižší částku, než očekávala. Polovina výnosu přijde do programu Zelená úsporám. Ministerstvo financí usiluje o to, aby druhou polovinu získal státní rozpočet.

Z povolenek nebude tolik miliard, jak vláda zamýšlela
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Vláda si od prodeje emisních povolenek slibovala daleko víc. Podle původních plánů měly vynést 140 miliard do roku 2020. Konečná částka ale bude zřejmě poloviční. Důvodem je ekonomická recese a vyšší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kvůli tomu se v Evropě emise snížily a tržní cena emisní povolenky klesla. Česko navíc minulý rok požádalo o tzv. derogace, tedy část emisních povolenek zdarma. Samo se tak připravilo o mnohonásobně vyšší výnos z prodeje, který mohl být až 8 miliard.

Povolenky budou prodávány postupně. „Konat se má jedna aukce každý týden, a to společně za všechny zúčastněné státy,“ řekla Lidovkám.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Konečnou cenu mohou státy ovlivnit i tím, kolik povolenek prodají.

Polovinou výnosu podpoří stát program Zelená úsporám, které financuje zateplování domů a ekologičtější vytápění. Peníze by také šly na revitalizaci veřejných budov. S druhou polovinou má ministerstvo financí své plány. Země Evropské unie ji mohou libovolně využít a ministerstvo chce, aby putovala do státního rozpočtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…