Kalousek: Ceny benzinu závisí na prodejcích, stát zasahovat nebude

30.01.2012 21:21

Ceny pohonných hmot v posledních dnech dosahují dříve nevídaných hodnot. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka uvažuje, jak růstu cen zabránit. Pouhá regulace spotřební daně totiž nezabrání prodejcům ve zvýšení vlastní marže a ponechání ceny na původní výši. Ministr financí Miroslav Kalousek ale regulaci cen ze strany státu odmítá. Do takové situace jsme prý ještě nedošli.

Kalousek: Ceny benzinu závisí na prodejcích, stát zasahovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Pokud by došlo ke snížení spotřební daně z pohonných hmot, tak tady není žádná záruka, že to snížení opět nezinkasují prodejci a distributoři, protože tam by jim nic nebránilo v tom, aby například cenu snížili jenom o 50 haléřů a dalších 50 haléřů nebo korunu si ponechali a zvýšili si tak dočasně svoji marži,“ vyjádřil obavy před časem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Obavy o ceny pohonných hmot ministr financí Miroslav Kalousek nesdílí. Navíc tvorba cen je prý výhradně v kompetenci majitelů a provozovatelů čerpacích stanic a stát jim nemá právo do tohoto procesu zasahovat.

„To je otázka konkurenční záležitosti, je to spíš otázka pro Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zda tady nedochází k nějakým kartelovým dohodám, to se samozřejmě musí prokázat, já si mohu myslet, že ano, ale bez důkazů se to dá těžko tvrdit,“ uvedl Kalousek v pondělních Impulsech Václava Moravce rádia Impuls.

„Zákon o cenách skutečně v kalamitních situacích, v okamžiku, kdy je nedostatek příslušného zboží na trhu a obchodního toho zneužívají, takovou možnost připouští. Ale taková situace teď není. To není situace současného růstu cen,“ dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…