Vláda chce dát ČEZu povolenky zadarmo, případ bude řešit Brusel

12.02.2012 9:44

Podle rozhodnutí Evropské unie si elektrárny budou muset od roku 2013 kupovat povolenky na vypouštění oxidu uhličitého. Toto pravidlo však neplatí po všechny stejně. Česko si prosadilo výjimku, že ČEZ a další energetické firmy dostanou část povolenek od vlády zadarmo. České nevládní organizace si stěžují, že je to v rozporu s evropskými pravidly a poslaly do Bruselu dopis.

Vláda chce dát ČEZu povolenky zadarmo, případ bude řešit Brusel
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Aby vláda mohla ČEZu darovat povolenky v hodnotě desítek miliard korun, musí společnost splnit podmínku, že stejnou částku investuje do projektů na snižování emisí. Podle ekologického právního servisu a Centra pro dopravu a energetiku však tento požadavek nesplňují mnohé projekty, na které vláda žádá povolenky zdarma.

„Prokazatelně to nesplňují projekty za 51,5 miliard korun," řekl Aktuálně.cz Jan Šrytr z Ekologického právního servisu. Tato suma představuje třetinu investic, na které chce vláda povolenky zdarma a zároveň o tuto částku přijde státní pokladna.

Tři roky je maximum

Investice na snížení emisí nesmí být starší než tři roky, za hranici se považuje datum 25. června 2009. „Smyslem programu s povolenkami je motivovat firmy k dalšímu snižování skleníkových emisí, ale těžko za to považovat něco, co se už začalo dělat před tímto datem, s čímž už společnosti dávno počítaly a připravovaly to,“ dodal Šrytr.
ČEZ považuje námitky nevládních organizacích za neodůvodněné. Podle ministerstva životního prostředí evropská ani česká legislativa investice, na která upozorňují nevládní organizace, nezakazuje. Brusel se ještě k námitkám nevyjádřil. „Nic konkrétního nám ale zatím nesdělili,“ konstatoval Šrytr.

reklama

autor:

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…