Bojovníci proti hazardu se děsí. Chyby vlády prý budou stát 100 miliard

01.04.2012 20:12

Vláda vylekala nejen provozovatele loterií, ale dokonce i některé dlouholeté odpůrce hazardu. Ti se vyděsili z možných dopadů radikálních rozhodnutí na běžné lidi. Vláda totiž připustila, že vydaná povolení na provoz asi 73 000 technických zařízení, což jsou hlavně videoloterijní terminály, nebyla správné. A když ministerstvo financí udělalo chybu, tak ať povolení zruší a bude vymalováno.

Bojovníci proti hazardu se děsí. Chyby vlády prý budou stát 100 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jenže tím možná zlomí vaz nejen hazardnímu průmyslu, ale zároveň spustí lavinu soudních sporů a trestních oznámení. Pokud budou žádat provozovatelé automatů o odškodnění, může přijít rozhodnutí republiku až na sto miliard korun. Chybějící peníze pak bude muset vláda od někoho vzít. A od koho? Přeci z kapes běžných daňových poplatníků.

„Myslím, že takový postup nechtěl ani ombudsman. Vláda v tom udělala chaos. Dá se předpokládat, že se sejde ministr financí s veřejným ochráncem práv a budou požadovat revokaci usnesení. Týká se to v podstatě celého herního trhu. Současný stav nelze nijak vyhodnocovat. Ministerstvo financí se na něčem shodlo s veřejným ochráncem práv a vláda vydala úplně jiné usnesení,“ popsal Petr Verosta, manager občanského sdružení Občané proti závislostem ze Vsetína pro ParlamentníListy.cz. Sám byl přitom iniciátorem toho, že ombudsman začal prošetřovat činnost ministerstva financí při vydávání povolení na technická zařízení typu videoloterijních terminálů.

Je to paradox, že neziskovka, která roky bojuje proti hazardu, je teď opatrná? Podle Verosty není. Pokud totiž bude životní úroveň klesat, pokračovat zdražování a na lidi budou dopadat další represe, bude prý víc i těch, kteří budou sahat k závislostem, ať už jde o patologické hráčství, drogy nebo alkohol. „Teď si musíme počkat. Ministr financí, ombudsman, vláda si musí říct jasně, na čem se to vlastně dohodli. Rozhodnutí může mít zásadní dopad,“ podotkl Verosta. „Problém je v tom, že veškerá rozhodnutí, kterými se změní podmínky, zakládají nárok na odškodnění. Neříkám, kdo vyhraje. Ale někdo něco povolil a byl to stát. Pokud se dodatečně prokáže, že porušil zákon a oni dojdou k majetkové újmě, odkáží se na zákon o odškodnění a budou žádat peníze od státu. Tohle riziko reálně existuje.“ Sám by navrhoval uvést věci na správnou míru raději novým zákonem.

Brnění se bouří, chtějí trest

Ani bojovníci proti hazardu ale jednotní nejsou. Zatímco neziskovka ze Vsetína poukazuje na možné likvidační dopady rozhodnutí na společnost, občanské sdružení Brnění a Občané proti hazardu chtějí, aby padaly hlavy. Podali trestní oznámení na některé úředníky Ministerstva financí, kteří mají podle nich na svědomí povolování videoloterijních terminálů. „Úředníci mnoho let zneužívali své pravomoci a povolovali hazard protizákonně. V posledním půl roce odmítli rušit povolení pro automaty, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí, přestože jim to přikázal Ústavní soud. Tím naplnili skutkovou podstatu trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvádí ve svém tiskovém prohlášení občanské sdružení Brnění z Brna. Podle nich Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska porušuje zákon o loteriích, vyhlášky obcí a Ústavu České republiky. To prý už konstatoval jak Veřejný ochránce práv, tak Ústavní soud. Sazba trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby je až dvanáct let nepodmíněně.

Ministerstvo úkol vlády splnit nechce

Vláda uložila ministru financí do 14. května zrušit nebo změnit všechna povolení k provozování technických zařízení a srovnat veškerá jejich nastavení na úroveň výherních hracích přístrojů. Na ministerstvu financí z nového úkolu zrovna nadšení nejsou. Správní řízení o zrušení již vydaných povolení sice prý zahájit mohou, ale jen u těch, která byla vydaná před 1. lednem 2012, jen za určitých podmínek a nejdřív po 31. prosinci 2014. „Usnesení vlády lze považovat za poněkud nešťastné. Ministerstvo financí v něm vidí rozpor. Vláda přijala usnesení, kterým ukládá ministrovi financí upravit limity u již vydaných povolení, avšak nastavení limitů do budoucna již neschválila. Tato situace by znamenala, že nově vydaná povolení by nemusela obsahovat nastavení limitů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Michal Žurovec, pracovník oddělení Komunikace Ministerstva financí. Ministerstvo se obrátilo na Veřejného ochránce práv s výzvou a hodlá ve spolupráci s ním celou situaci řešit. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…