Hospodaření po česku. Nový úřad za desítky milionů a úředníci se nevejdou

06.05.2012 18:08

Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Jinak nelze charakterizovat neustálé české absurdity na něž dnes a denně narážíme. Jak konkrétně vypadá snaha o zefektivnění státní správy dokazuje případ karlovarského úřadu práce. Zde byla nedávno nově otevřena budova krajské pobočky za desítky milionů korun, ale potřební úředníci se do ní nevejdou.

Hospodaření po česku. Nový úřad za desítky milionů a úředníci se nevejdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na okraji Karlových Varů vzniká celá nová úřednická čtvrť, tzv. administrativně-správní centrum. Nejprve zde byl otevřen rozsáhlý areál krajského úřadu, poté krajská knihovna, krajské ředitelství policie a v dubnu pobočka úřadu práce.

Sláva to byla veliká, přijel ministr práce a sociálních  Jaromír Drábek (TOP 09) i generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša. Hlavním důvodem, proč byla nová budova úřadu postavena, byl fakt, že stávající úřad práce, rozmístěný do třech budov, již neměl dostatečné prostory pro výkon své činnosti. Postupně narůstala nezaměstnanost a úřadu přibyly i nové  agendy – státní sociální podpora, implementace Evropského sociálního fondu a dávek hmotné nouze. Nutnost výstavby nového objektu potvrdila i vláda. 

Kam máme jít?

Celkové náklady stavby nové pobočky krajského úřadu práce, včetně projektové dokumentace a vybavení, dosáhly 82,2 milionů korun, přičemž většinu, celých 59 milionů korun, poskytla Evropská unie. Ačkoliv má moderní objekt tři podlaží, potřebné agendy se do něj již nyní nevejdou.

Část úředníků se totiž přesunula z bývalé pobočky magistrátu do sídla dřívějšího úřadu práce ve Svahové ulici. Jde o tzv. státní sociální podporu (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení,  rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné). V nové budově se vyřizuje agenda zaměstnanosti a tzv. hmotná nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc), příspěvek na péči, dávky pro osoby se zdravotním postižením (příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní  pomůcku).

Tento systém však mate klienty úřadu, kteří nadále přebíhají po městě od jedné budovy k druhé. Ve Svahové ulici ParlamentníListy.cz například narazily na dvě žadatelky o příspěvek na bydlení, které se sem dotrmácely z nového areálu, umístěného na opačném konci města.

“Říkali nám, že příspěvky se přesunou z bývalého okresního úřadu do nové budovy. I paní, kde jsem dřív vše vyřizovala, mě upozorňovala, že bude od dubna ve Dvorech. Tak jsem jela tam autobusem a zase zpátky,“ kritizuje starší paní další zmatek při vyplácení dávek a přidává se k ní maminka se dvěma dětmi. Potkalo ji totéž.

Špatné plánování

Proč jsou dávky sociální podpory a hmotné nouze, které se lidem pletou, rozděleny do dvou budov, vysvětlila ParlamentnímListům.cz mluvčí krajské pobočky úřadu práce  v Karlových Varech Veronika Rohošková: „Výstavba objektu nové budovy se plánovala v době, kdy  pod náš úřad nepatřila agenda hmotné nouze a sociální podpory. Když k nám přešla, nebylo již možné parametry budovy zvětšit. Ale i přesto se agenda snížila ze tří budov do dvou a je možné ji lépe koordinovat než dříve.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…