Husák z TOP 09: Operátoři "odírají" Čechy. Na co ještě čekáme

12.05.2012 19:40

Platíme nejdražší hovorné v Evropě a ceny operátorů se pohybují přibližně ve stejné rovině. Výjimkou jsou jen protekční „balíčky“, které umějí srazit cenu až o 50 procent. Podle poslance Jana Husáka (TOP 09) jsou naši občané „škubáni“ operátory. Navíc peníze, které získají snadno v Čechách, investují podle něj v zahraničí, kde je konkurence. Češi slouží jen jako zdroj peněz bez námahy.

Husák z TOP 09: Operátoři "odírají" Čechy. Na co ještě čekáme
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

„Je to naprostá nehoráznost, zlobí se místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák, který je současně předsedou sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl. „V sousedním Rakousku volají podle standardních cen 6krát levněji, než u nás. S ohledem na to, že spotřební koš je v Rakousku dvakrát vyšší, volají naši lidé 12krát dráž, než u nich,“ řekl Jan Husák Parlamentnimlistum.cz.

„Jsem proto zásadně proti jakémukoli odkládání aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání, jak se domáhá Informační institut,“ říká Husák. Jakékoliv zpoždění podle něj umožňuje stávajícím operátorům udržet přemrštěné ceny jak za volání, tak za internet. „Cílem této plánované aukce je rozhýbat tenhle `zatuchlý český telekomunikační rybník` a posílit konkurenci,“ říká Husák. Ideální variantou je podle něj vstup nového mobilního operátora. Pokud však prý neprovede ČTÚ aukci kvalitně a transparentně, poneseme si všichni negativní důsledky, které pocítíme především ve vysokých cenách minimálně dalších 15 let.

Čtvrtý operátor je prý nutný

„Snížení cen za volání a internet můžeme dosáhnout jedině tím, že se zvýší konkurence mezi operátory,“ říká pro ParlamentníListy.cz Husák. Dodal, že v pátek 11. května  skončila lhůta veřejné konzultace k podmínkám aukce na kmitočty a digitální dividendy. Cílem této aukce je podle něj zajistit občanům a firmám špičkové služby vysokorychlostního internetu za rozumné ceny. „Své zásadní připomínky jsem tam poslal,“ potvrzuje poslanec.

Také ČTÚ musel ve vlastní analýze přiznat, že trh není konkurenční. "Je jen s podivem  že to nesledoval předchozích 10 let, protože operátoři toho samozřejmě využívali. Právě to by přece mělo být jeho (ČTÚ) povinností," dodal Jan Husák Parlamentnimlistum.cz zhruba před rokem, když spustil boj se zamrzlým telekomunikačním trhem.

Informační institut žádá odložení této aukce až do doby, než bude hotová analýza, která by měla zjistit, zda je telekomunikační trh v ČR konkurenční nebo ne. „Já zase vidím jako zbytečné to protahování. Odložení aukce je podle mého naprosto nesmyslný krok, který jen napomůže stávajícím operátorům udržet si co nejdéle své dlouhodobě vysoké marže,“ zlobí se Jan Husák, „Institut si navíc prostě plete „hrušky s jabkama,“ dodává.  Upřesnil pro ParlamentníListy.cz, že analýza je pouze regulační nástroj, kdežto aukce je způsob distribuce kmitočtů – tyto dvě věci spolu nesouvisí, a proto neexistuje vůbec žádný důvod aukci zpožďovat.

Zpoždění připraví pouze Čechy o peníze ve prospěch jiných zemí

Podle něj je to zcela jasné. „Na základě zahraničních zkušeností mohu dokázat, že čím později aukce proběhne, tím méně nových hráčů se hlásí a tím méně peněz ČR v aukci získá“, zlobí se Husák. Je podle něj i zcela pochopitelné, že stávající operátoři zájem o novou konkurenci nemají. „Proč by také, vždyť pohodlně za peníze Čechů investují tam, kde ta konkurence funguje. Tady není, tak proč by investovali. Jen tahají z lidí zbytečné peníze,“ dodává poslanec. Budou-li podle Husáka správně nastavené podmínky aukce, mohl by nový operátor s přehledem nabízet produkty za poloviční cenu. „Navíc by se podstatně rychleji začaly rozvíjet moderní technologie, jak je tomu v západní Evropě,“ konstatuje.

ČTÚ podle Husáka nemá právo promarnit šanci a jeho povinností je přilákat na český telekomunikační rybník „novou dravou štiku“. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda nepůjde jen o dalšího kartelového hráče, se poslanec jen zasmál. „Ale to přece právě záleží na tom, jak budou nastaveny podmínky aukce a další věci s tím související,“ vysvětluje.

Odložení aukce by navíc také odložilo start výstavby infrastruktury. „Na takový odklad by doplatila nejen města, ale samozřejmě také venkov,“ varuje poslanec. Venkovské oblasti jsou nyní podle něj zcela vyloučeny z možnosti využívání mobilního rychlého internetu. „Prostě tu není 3G pokrytí,“ říká Jan Husák. „A uvědomte si, že všichni tři čeští operátoři se už v minulosti vyjádřili v tom smyslu, že internetem 3G pokryjí maximálně nějakých 80-85 procent obyvatel, což ale představuje jen 30-40 procent pokrytí území. A navíc, ani toto pokrytí není ani po více jak 10 letech hotovo,“ zuří Husák.

Jsme na tom hůř než Rumuni, říká poslanec

Podle něj máme dokonce horší pokrytí než například v chudším, ale i hornatějším Rumunsku. Jan Husák chce proto zabránit, aby se tato negativní situace znovu zopakovala. Připomněl, o jaké kmitočty vlastně jde. Jsou to přece kmitočty, které nám zůstaly po analogovém vysílání. To je doslova národní poklad,“ vysvětluje Husák. „Nechtějme o něj přijít,“ dodává.

Při aukci na kmitočty po analogovém vysílání proto je podle něj ČTÚ povinno zajistit rovné podmínky pro všechny účastníky, ale i vytvoření dostatečného prostoru pro vstup nového mobilního operátora. „Jeho aktivity na našem území ten zamrzlý trh s mobilními službami rozhýbají,“ je přesvědčen Husák. „Následně pak musí dojít jednoznačně i ke snížení nehorázně vysokých cen za volání," dodává.

Skončí odírání Čechů?

ČTÚ také musí podle Husáka zajistit pro nového operátora možnost sdílení infrastruktury stávajících operátorů, uložit stávajícím operátorům povinnost národního roamingu nebo prosadit povinnost velkoobchodní nabídky. „To je jeho povinnost, povinnost českého úřadu hájit české zájmy, a jedině tak můžeme i v době krize nového operátora nalákat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Husák. Je prý také připraven celou záležitost velmi důkladně sledovat. „Myslím, že s odíráním českých zákazníků by se už mělo jednou provždy skončit,“ říká Husák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…