Bez dotací by nám bylo lépe, tvrdí Šichtařová. Rath by nekradl, Řecko nekrachovalo

28.05.2012 17:10

Nebýt eurofondů, Řecko nebankrotuje, myslí si ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Dotace z EU prý jen škodí. Kdyby o ně Česká republika kvůli údajně falšovaným auditům přišla, v horizontu deseti let by jí to prospělo, řekla ekonomka pro ParlamentníListy.cz.

Bez dotací by nám bylo lépe, tvrdí Šichtařová. Rath by nekradl, Řecko nekrachovalo
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

EU prý ministru financí Miroslavu Kalouskovi naznačila, že nevěří zprávám z auditů o čerpání evropských dotací. Podle euroúředníků je tu podezření, že český centrální auditní orgán systematicky upravuje výsledky auditů. To prý proto, aby se zdálo, že chyby při čerpání nepřekračují dvouprocentní hranici.

Podle deníku Insider však zjištění euroúředníků naznačují, že chybovost může být až čtyřicetiprocentní. A to v praxi může znamenat, že Evropská komise plošně zkrátí dotace.

Eurofondy? Řecko kvůli nim bankrotuje

Nic by se nestalo, zní zjednodušeně názor ekonomky Markéty Šichtařové, podle které eurodotace škodí všem zúčastněným. „Kdyby bylo po mém, tak bych eurofondy úplně zrušila. Podle mě ubližují nejenom české, ale všem unijním ekonomikám. Dokonce si troufám jít tak daleko, že tvrdím, že nebýt eurofondů, tak by s velkou pravděpodobností Řecko dnes nebankrotovalo,“ prohlásila Šichtařová pro ParlamentníListy.cz.

„Jde o to, že eurofondy jsou založené na principu spolufinancování. Zjednodušeně řečeno, chcete-li jednu miliardu z fondu, musíte do projektu dát jednu miliardu svou. A tím vznikají ohromné nároky na rozpočet,“ popsala ekonomka mechanismus čerpání dotací.

Schopní platí a neschopní kradou

„Potíž je v tom, že z fondů jsou financovány projekty, které by nikdy nevznikly,“ dodala Šichtařová s tím, že jde o projekty vymyšlené jen k tomu, aby se čerpaly nějaké peníze. „Čili ty projekty nejsou vymyšleny, aby vydělávaly, ale jen proto, aby z Evropské unie odčerpaly co nejvíce peněz, které by se co nejlépe politikům kradly,“ dodala. „Nejsou vymýšleny tak, aby ekonomice pomohly."

„Celé to ve své podstatě vede k tomu, že ze zemí, které jsou schopné a efektivně dokážou tvořit nové peníze, jsou peníze odčerpávány a plynou do zemí, které peníze tvořit neumí, ale umí je rozkrádat jako třeba Česká republika,“ zhodnotila Šichtařová nelichotivě.

Naposledy byl z nelegálního odčerpávání eurodotací obviněn bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath. Sám se brání, že jde o politicky vykonstruovanou kauzu, důkazy ale zatím hovoří spíše proti němu.

Stávající situace podle Šichtařové vede k tristní situaci, že místo toho, aby se tam, kde to umí, vytvářela nová pracovní místa, tak se zde platí ohromné daně, které natečou do eurofondů a odtud se cpou třeba do Řecka. „A zde se staví silnice odnikud nikam, které ničemu nepomohou,“ míní ekonomka.

Bez dotací by Evropa rostla rychleji

„Kdyby Řecko nebylo tak lačné peněz z unie, staly by se dvě věci. Země rozvinuté jako např. Německo by rostly mnohem rychleji, protože by z nich nebyly do eurofondů odsávány peníze, a Řecko by nemělo tak obrovský deficit státního rozpočtu. Nemuselo by totiž ty evropské projekty spolufinancovat,“ myslí si Šichtařová.

„No a kdyby Řecko nemělo onen ohromný schodek rozpočtu, tak by dnes logicky nebankrotovalo. A celá Evropa by rostla rychleji, protože by rychleji rostlo Německo, které by vytvářelo více pracovnách míst. Takže já jsem přesvědčena, že eurofondy ubližují úplně všem zúčastněným,“ sečetla ekonomka.

Bez dotací by nám bylo lépe

„V kontextu toho všeho jsem přesvědčená, že by pro nás bylo velice výhodné eurofondy zrušit a vůbec se na nich nepodílet. Z tohoto pohledu mě vůbec netrápí, že bychom o nějaké peníze z fondů měli přijít,“ reagovala Šichtařová na dotaz ParlamentníchListů.cz.

„Co mě trápí je, že to, co jsem teď popsala, platí dlouhodobě pro příští roky. Ovšem krátkodobě to je jiná. ČR už samozřejmě některé projekty rozjela, čili už je spolufinancuje. A pokud se - nedej bože - stane, že peníze přislíbené z EU nakonec nedorazí, bude to ČR muset zacálovat celé ze svého,“ hrozí se ekonomka.

Krátkodobě to ale průšvih bude

Protože pokud EU zruší některé platby, propadne se státní rozpočet do ještě hlubšího schodku, neboť vláda bude muset vyplatit svoje záruky za tyto uměle vymyšlené a nesmyslné projekty. „Takže krátkodobě, z hlediska dvou tří let, to bude ohromný problém, pokud by nám EU fondy odstavila. Ovšem z pohledu třeba deseti let by nám to jenom pomohlo,“ dodala.

Nakolik je dnes diskutovaná možnost, že přijdeme o peníze z eurofondů, pravděpodobná, si Šichtařová netroufá posoudit. „Já nejsem evropský diplomat. Nedokážu tak posoudit, na kolik je to jen takové "bu bu bu" na nás, aby si to potom v ostatních zemích nelajsnuli chovat se podobně jako my - a oni to stejně dělají, jenom to umí lépe maskovat než my – a na kolik procent je to skutečně reálná hrozba, že to hrozí. Z vyjádření politiků usuzuji, že jde skutečně jen o plané "bu bu bu",“ uzavřela Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…