Místo 160 milionů miliony čtyři. Kalousek se prý trochu sekl. Úřad to odmítl

10.06.2012 11:53

Jednotlivým plzeňským městským obvodům chybí v rozpočtu peníze, které dříve každoročně získaly z hazardu. Město se tak rozhodlo mezi obvody rozdělit 51,4 milionu korun. Nemá však záruku, že taková suma do městského rozpočtu letos nateče. Zatímco loni bylo na hazardu vybráno 66 milionů korun, za první čtvrtletí letošního roku se jedná pouze o čtyři miliony.

Místo 160 milionů miliony čtyři. Kalousek se prý trochu sekl. Úřad to odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Letošní změny ve zpoplatňování hazardu vnesly finanční nejistotu mezi městské obvody a město samotné. „Ministerstvo financí předpokládalo zisk 160 milionů korun v roce 2012, zatím jsou to v prvním čtvrtletí pouhé čtyři miliony korun,“ uvedl ekonomický náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký. Peníze dříve směřovaly do rozpočtů jednotlivých obvodů. Letos jsou však součástí rozpočtu města, které je následně městským obvodům přerozděluje. Město se tak rozhodlo předčasně mezi obvody rozdělit 51,4 milionu korun. Tato částka má zajistit, aby byly obvody schopny plnit své rozpočty.

Zrušení třetiny automatů se na odvodech projeví

Ministerstvem odhadovaná částka 160 milionů korun je dle Zrzaveckého příliš optimistická. „Realisticky to vidíme mezi 80 – 90 miliony korun, které by mohly natéct do městské kasy,“ řekl Zrzavecký. V dřívějších letech se totiž příjmy z hazardu pohybovaly okolo 66 milionů. Nárůst částky je dle Zrzaveckého dán zvýšením poplatků za hazardní hry.

„MF nikde neuvádělo, že odhadovaná částka na základě dat roku 2010 znamená jistou a garantovanou sumu. Od konce minulého roku tak došlo ke zrušení téměř třetiny herních zařízení, což se pochopitelně projeví na výnosech loterijních společností i na odvodech. Dále je potřeba uvést, že nyní se odesílaly obcím pouze čtvrtletní zálohy, nikoli suma za celý rok. Také je potřeba zjistit, zda se nejedná o výnos pouze za některé ze čtyř dílčích základů odvodu a jen za některé provozovatele,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího Ministerstva financí.



V případě čtyř milionů, které byly Specializovaným finančním úřadem plzeňskému magistrátu převedeny, se jedná o odvody z loterií a jiných podobných her. To je pouze jeden ze dvou dílčích odvodů. Suma z druhého dílčího odvodu dosud není známa. „Peněžní prostředky plynoucí z výnosu odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení jsou aktuálně v těchto dnech převáděny finančními úřady na bankovní  účty obcí, tedy i na účet Magistrátu města Plzně. Do centrální databáze Generálního finančního ředitelství budou údaje z finančních úřadů přeneseny až po květnové uzávěrce. V tomto okamžiku není možné údaje o převedené částce z výnosu tohoto dílčího odvodu poskytnout,“ okomentovala situaci pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Musilová, tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Zrzaveckému se současný systém nelíbí

„Bohužel systém funguje tak, že podnikatel z Ostravy má v každém obvodu jiný počet automatů. Vám přijde z finančního úřadu v Ostravě neidentifikovatelná částka a vy nevíte, z jakého obvodu. Neexistuje evidence automatů a velmi složitě bude město rozdělovat prostředky,“ říká Zrzavecký. Ten navrhoval, aby byly náklady městských obvodů vykryty jiným způsobem, přičemž zmíněné prostředky by město použilo na sport a sociální služby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…